Quantcast
Channel: KaninMagazinet
Viewing all 130 articles
Browse latest View live

Hinderbygge - V:et

$
0
0

Idén till detta hinder fick jag av ett hinder som Stockholms Kaninhoppare äger. Rätta mig gärna om jag har fel men jag tror detta hinder är byggt av Anna Masser. Hindret kallar jag ”V:et” då jag tycker det från sidan ser ut som ett ”V”.

 


Hinderskiss och mått

Först och främst så gjorde jag en ritning på hur jag ville mitt hinder skulle se ut.

 

 

 

För att sedan räkna ut hur långa hinderstöden var tvungna att vara samt vad maxlängden skulle bli (hindrets högsta höjd = största längden) krävdes en hel del matematik. Kan säga att min mattelärare skulle vara stolt över mig där jag satt på min kammare och repeterade geometri.

 

Ni ska slippa att följa alla ritningar som jag gjorde för att komma fram till mina olika frågor. Den sista skissen som gjordes kan du se nedan. Här var jag tvungen att räkna ut vinkeln ”V” för att veta i hur många grader (en vinkel mäts i grader) jag skulle såga hinderstöden för att få till lutningen på hindret.

 

 

När allt uträknande var klart visste jag följande:

·         Hindrets maxhöjd: 50cm

·         Hindrets maxlängd: 30cm (mätt på 50cm höjd där hindret är som bredast)

·         Hinderstöden (plankorna) behövde vara minst 57cm långa.

·         Vinkeln V skulle vara: 15grader

 

 

Material & Kostnad

Till hela hindret behövdes följande:

·         Hinderstöd – 4*60cm av virke 28 x 70mm

·         Plywood – till fotplattor samt stödlist

·         Krampor 24st – ”märlor” som bommen ligger på

·         Bommar 7st

 

 

Den stora materialkostnaden i mitt fall var kramporna och bommarna som jag bställde från Libra. Ville prompt a vita bommar och då får man räkna med att det kostar. Ett billigt och lika bra alternativ är att köpa VP-rör på exempelvis biltema. Det kostar ungefär 20kr för 2m av tjockleken 20mm. Rören kapas enkelt med kniv eller såg.

 

 

I stora drag blev kostnaden följande:

·         Hinderstöd (beijer) = 30kr

·         Plywoodskiva (beijer) = 0kr (hittade bland spillvirke)

·         Krampor, 40st (libra) = 160kr

·         Bommar, 70x7 (biltema) = ca 70kr

·         Färg (panduro) = 120kr

·         Lack (panduro) = 30kr

·         Trälimm (panduro) = 30kr

·         Penlar (panduro) = 50kr

·         Vinkelsåg (biltema) = 199kr

·         Tejp till bommar (biltema) = 15kr

·         Sandpapper (biltema) = 20kr

·         Skruv (längre och kortare) (biltema) = 30kr

 

 

Nu har jag skrivit med allt jag inhandlade för denna gång. I fortsättningen har jag limm, såg, penslar, lack, plywood. En del har säkert mycket av detta hemma och då blir kostnaden mindre. Nästa gång jag tänker bygga ett hinder behövs nästan bara material till hinderstöden samt färg (om man inte vill måla alla hinder i samma färg). Jag valde en relativt dyr färg också men hade verkligen en bild av hur jag ville hindret skulle se ut och då var det inte alldeles enkelt att hitta rätt färg i rätt nyans.

 

Bommarna köpte jag som sagt från Libra. Jag valde att köpa 60cm långa bommar men kan säga att i efterhand skulle jag velat ha bommarnas längd till 70cm då 60cm känns lite för kort.

 

Börja bygga

Jag fick mina hinderstöd utsågade i 60cm bitar på Beijer utan extra kostnad (Tack!). Har ju inget körkort så det är ganska otympligt att bära hem 3m längder på bussen. Plywoodskivan hade jag tur att hitta bland spillvirket annars kan detta kosta en slant.

 

 

Steg 1. – Såga

Jag fick ju hinderstöden utsågade i längder om 60cm. I skissen ovan så nämner jag att hinderstöden var tvungna att vara minst 57cm. Då räknade jag med att hinderhöjden skulle bli 55cm (5cm över maxhöjden). Räkna alltid med att ha minst 3cm högre hinderstöd än höjden där översta bommen ligger.

 

Jag köpte sedan en vad jag kallar ”vinkelsåg” som kan såga i vinklar. Detta då jag ju var tvungen att såga hinderstöden i 15graders vinkel för att få lutningen på hindret.

 

 


Fotplattorna och stödlistorna (2st) sågade jag ut med sticksåg från plywoodskivan. Sticksåg hade jag hemma sedan tidigare.

 

 

Steg 2. – Sandpappra

Detta är dötrist kan jag säga men samtidigt är det underlagsarbetet som gör slutprodukten så mycket bättre! Jag sandpapprade både hinderstöden och plywooddelarna när dessa var utsågade (till bottenplattor och stödlist). Gjorde kanterna rundade så att inga vassa kanter fanns kvar.

 

 

Har man en slipmaskin kan jag säga att denna med fördel kan användas för att göra detta jobb betydligt snabbare (och lite roligare).

 

Steg 3. – Måla

När jag sågat ut och slipat till allt material var det dags för att börja måla. Jag ville ha mörkblåa hinderstöd med en vit rand på kortsidan samt vita fotplattor och mörkblå stödlistor. I efterhand kan jag säga att skulle jag endast valt att måla stöden i en enda färg skulle målandet ta betydligt mindre tid och bli mindre ”pilligt”.

 

För att få till den vita randen på hinderstödens kortsidor använde jag maskeringstejp för att få en rak och fin avgränsning mellan färgerna. Men detta var som sagt väldigt ”pilligt” och i slutändan rätt trist.

 

 

 

Fotplattorna och stödlistorna var desto lättare att måla då dessa skulle vara i en enda färg.

 

 

 

Steg 4. – Montering av krampor

Nu kommer vi till den delen jag tyckte var roligast och där man faktiskt ser att det händer någonting! Nu är det dags att montera alla delarna samt sätta ditt kramporna.

 

Börja med att sätta ditt kramporna på hinderstöden. Med Libras krampor kommer en liten manual för hur du ”monterar” dem på stöden. Man använder sig av en borr och för-borrar försiktigt innan man slår i kramporna.

 

OBS!

Det var inte alldeles enkelt att montera kramporna på detta hinder. Jag la hinderstöden i den lutningen som de skulle sitta på själva hindret och mätte sedan höjden där varje krampa skulle sitta. Då hinderstödet lutar är inte 30cm mätt i längden på hinderstödet detsamma som 30cm mätt från marken. Jag hoppas bilden förklarar lite hur jag menar:
Jag la alltså varje hinderstöd med kortsidan (där kramporna skulle monteras) upp och a stödet i den lutningen som det skulle monteras i. Sedan mätte jag från marken (hinderstödets nedersta del) och rakt upp (se röd pil i bilden).

 

Då bommarna är 20mm tjocka så ska kramporna monteras på följande höjder:

 

Höjd på krampor                Verklig hinderhöjd med bom

8cm                                     10cm

18cm                                   20cm

28cm                                   30cm

36cm                                   38cm

43cm                                   45cm

48cm                                   50cm

 

Det som också är viktigt att tänka på är att bottenplattan ofta är några mm tjock. Hinderhöjden kan man enkelt säga mäts från bottenplattans underkant så det är viktigt att även ta med detta i beräkningarna när man monterar kramporna. Är ex. bottenplattorna 10mm tjock (1cm) ska kramporna monteras på 7cm (+1cm bottenplatta + 2cm bom) = 10cm i verklig hinderhöjd.

 

När jag borrat för kramporna så satte jag lite trälim på varje ände av kramporna (som ska in i hålen). Detta för att försäkra mig om att kramporna sätter sig på plats och förhoppningsvis sitter ordentligt fast. Tryck eller slå sedan i kramporna försiktigt med en hammare (träklubba).

 

Steg 5. – Snart klart!

Nu återstår bara att skruva fast hinderstöden i fotplattorna samt skruva dit stödlisten på stöden och sedan har vi ett färdigt hinder. Wohoo!

 


 

Här har jag mätt ut exakt vart hinderstöden ska sitta samt förborrat och skruvat i skruvarna en bit som ska hålla hinderstöden och bottenplattorna på plats. Bläckränderna kommer inte synas så mycket sedan när väl hinderstöden är på plats. Jag målade även över bläcket på hinderstödets undersida när hela hindret var monterat.

 

Jag använde mig av ganska långa skruvar när jag monterade hinderstöden och fotplattorna. Har för mig dessa skruvarna var omkring 35mm långa. För att sedan montera stödlistorna som syns i högra bilden nedan så använde jag mig av en kortare skruv (18mm).

 

 

Sedan var det bara att förborra hinderstöden samt montera på stödlistorna. Bara bottenplattorna kvar att montera samt tejpa bommarna så har vi ett färdigt hinder!

 

 

 

Färdiga Resultatet!!!

 

 

 

Text och Foto: Sandra Magnusson © 2012


Inavel XII - Linjeavel

$
0
0

Artikelserien om inavel fortsätter. Idag blir det lite info om linjeavel. Vad skiljer linjeavel från inavel?

 

Linjeavel – planerad inavel

Jag ska nämna lite om detta också. Idag hör jag många säga att ”det är ingen fara, uppfödarna inom utställningsvärlden inavlar mycket starkare”. Först och främst vill jag säga att långt ifrån alla uppfödare av utställningsdjur inavlar. En del utställare sysslar med raser och färger som inte finns hos många individer och då kan inavel komma att bli nödvändig. När man inavlar efter ett givet system kallas det ofta linjeavel.

 

Linjeavel

Planerad inavel efter ett noga framarbetat system.

 

För att reda ut begreppen så skulle jag säga att linjeavel egentligen bara är ett ”finare” ord för inavel. Att uppfödare som linjeavlar aldrig tar in nya djur i aveln - (djur som ej är släkt med de man har) ”nytt blod” är också felaktigt. Det är omöjligt att linjeavla/inavla i alla evighet utan att det leder till ogynnsamma resultat. 

 

 

 

Text & bild: Sandra Magnusson © Kaninmagazinet 2014

Placering och Prisutdelning

$
0
0

Antalet pinnar i en tävling beror på antalet starter. Man ger ut 2 pinner/10e start. Så om det är 50 starer så är det 10 pinnar som delas ut. Man måste ha gått på max 4 fel totalt för att få pinne, får man mer och blir placerad så får man ta pris men man får inte skriva i någon pinne i tävlingsboken När det gäller elit så ska det vara 10 kaniner anmälda för att få dela ut cert. Om det är 25 anmälda så får 2 st cert osv. I elit får man hoppa på så många fel som möjligt men ändå få cert.

 

Foto: Maria Frykstedt

 

När det är prisutdelning bestämmer arrangören själv. De kan ha prisutdelning efter varje klass eller i slutet av tävlingen. På prisbordet så är det en viss summa efter hur mycket klubben fått in på sin tävling. Får de in många anmälningar så är det finare och dyrare priser. Det flesta som finns på allas prisbord är selar, koppel, godis, gratisstarter som man kan ta om man vill ta ett sådant kort istället för att betala för sina starter och presentkort. Det kan även finnas finare saker som servis, glas och skål.

 

 

Text: Emma Lagerbäck

Inavel XIII - Snabbt avelsframsteg

$
0
0

Artikelserien om inavel börjar nå sitt slut. Nu är det dags att börja knyta ihop säcken och med hjälp av våra nya kunskaper om inavel förstå vad som sker när vi avlar.

En fördel med inavel är att det ger ett snabbt avelsframsteg jämfört med selektion. När man selekterar djur kan det ta flera generatoner innan djuren får de önskade egenskaperna som man vill ha. Vid inavel går denna process mycket fortare och man får önskvärda resultat betydligt snabbare.

 

Dock är detta en väldigt kortsiktig lösning och att avla på detta sätt kan om man inte ser upp leda helt åt helsike. När väl problemen dyker upp är den enkla lösningen på problemet inte så enkel längre. 

 

 

Flera studier visar på att inavel ger problem med fertilitet, storlek (djuren blir mindre), överlevnad, sjukdomsresistens med mera. Detta i sig leder inte helt ologiskt till ogynnsamma resultat när vi kommer till egenskaper som vi anser viktiga för en hoppkanin. Då inavlade djur har en mindre genetisk variation och är mer homozygota (se ovan) så blir avelsframsteget på sikt mindre, även om det för stunden ger ett snabbare avelsframsteg.

 

Text & bild: Sandra Magnusson © Kaninmagazinet 2014

En duktig hoppare del 1 - Utseende

$
0
0

Hur ska en hoppkanin se ut?

Vad gör att en kanin blir en duktig hoppare? vilka egenskaper hos en kaninunge ska jag se till då jag vill köpa en hoppkanin? hur ska en hoppkanin se ut och hur ska den bete sig?

 
Denna artikel är en liten fördjupning av - Att tänka på när du köper hoppkanin

 

Frågorna är många och svaren är än fler. Vad som gör en kanin till en duktig hoppare är oändligt många faktorer både beroende och oberoende. Med detta menas att kaninen besitter vissa genetiska egenskaper (beroende) som kan underlätta för den att ta sig över hinderna (exteriör – storlek, längd på benen etc.). Sen finns det än fler oberoende faktorer, egenskaper hos kaninen som inte påverkas av dess släkt och gener utan hur kaninen tränas och uppfostras och kanske framförallt hur kaninen mår.

 

Hur vet jag om en kaninunge blir en duktig hoppare?
Först och främst så är det omöjligt att förutspå om en kaninunge kommer bli en duktig hoppare eller inte. Det finns så mycket som påverkar hur den lilla kaninungen utvecklas på sin resa från unge-ung kanin-tävlingskanin.

Det är bevisat så många gånger förr att en duktig hoppkanin kan se ut hur som helst. Storlek och kroppsform tycks inte ha en allt för stor betydelse när det kommer till hoppningen. Dock så underlättar det ju för kaninen om den har en mer fördelaktig kropp för hoppning. En hermelin behöver ju ta i mer över hinderna än en belgisk hare exempelvis.

 

Den typiska hoppkaninen
Hur man vill en hoppkanin ska se ut är väldigt individuellt från person till person. I huvudsak brukar man säga att man vill ha kaniner som väger mellan 2,5-3kg. Många hoppkaniner är av slankare vädurstyp. De är större och har längre (och smalare) kropp än en dvärgvädur.

 

Sen finns det dem som föredrar harar. Dessa hoppkaniner har oftast en större andel belgisk hare inblandat och har ett mer harlikt utseende.
 
Det man ska komma ihåg är att ”hoppkorsning, vädurskorsning, harkorsning” som oftast står under kaninens ”ras” är just vad det antyder en korsning och inte en ren ras. Absolut finns det renrasiga kaniner som hoppar också, men kaniner avlade för hoppning är de allra flesta korsningar.

 

Text och foto: Sandra Magnusson

Bild belgisk hare: lånad med tillstånd av Mandana Veysi

Inavel XIV - Håll nere inavelsgraden

$
0
0

Du har genom serien fått lära dig om inavel och vad som sker. Förhoppningsvis har du lärt dig att det är viktigt att se den större bilden av allting, och därav vikten av att hålla inavelsgraden på en rimlig nivå.

 

Att inavel har stora nackdelar har du kanske nu förstått. Som tur är har vi ett mått på inavel och kan på ett enkelt sätt se hur mycket varje individ är inavlad.

 

inavelsgrad

Mått på inavel – mäter hur ”inavlad” en individ är. Inavelsgraden är ett mått mellan 0-1, eller som ofta visats i %. Mått på hur stor andel av individens alla genpar där samma gen finns i dubbel uppsättning (=inavel).

 

Exempel

Vi säger att en individ har 100genpar. Individen är inavlad med 5%. Detta innebär att hos 5 av individens genpar finns samma gen (som kommer från samma släkting) i dubbel uppsättning.

 

 

 

Detta låter kanske inte så mycket. Men säg att endast 1 av dessa gener är ett recessivt sjukdomsanlag. Individen blir sjuk när denna gen kommer i dubbel uppsättning i genparet. Då kan varje gen och varje genpar komma att spela roll mellan liv och död.

 

 

Text & bild: Sandra Magnusson © Kaninmagazinet 2014

En duktig hoppare del 2 - beteende

$
0
0

Hur ska en hoppkanin bete sig?

Vad gör att en kanin blir en duktig hoppare? vilka egenskaper hos en kaninunge ska jag se till då jag vill köpa en hoppkanin? hur ska en hoppkanin se ut och hur ska den bete sig?

 

Utseendet – inte allt

Föregående artikel ”En duktig hoppkanin del 1” tog upp lite skillnaden i utseende mellan en vädurskorsning jämfört med en renrasig dvärgvädur samt skillnaden rent kroppsmässigt mellan en belgisk hare och en harkorsning. I artikeln nämndes att det man rent kroppsmässigt strävar efter hos en hoppkanin är en större kanin än dvärgkaninen (2-3 kg) med långa och starka ben samt en lång och stark rygg.

 

Lilla Wlmer bevisar att man inte alls behöver se ut som en "hoppare" för att vara en.
Foto: Emilia Elgh
 
 

Denna artikel fokuserar på det som är än viktigare än hur kaninen ser ut, nämligen kaninens inställning till hoppning. Det är inställningen som till största bestämmer hur långt en kanin kan komma att gå på hoppbanan. Därför kan en duktig hoppkanin se ut i princip hur som helst, liten som stor, slank som grov, långbent eller inte.

 

Ett hett temperament

Många hoppuppfödare vill idag avla in ett lite hetare temperament hos hoppkaninerna. Det är därför viktigt som ny inom hoppningen att höra sig för när man ska köpa sin första hoppkanin. Fråga hur föräldrarna är och om du har möjlighet be att få träffa honan och hanen som är föräldrar till din nya hoppkompis.

Hoppning ska vara en rolig sport men alla kaniner passar inte alla. Får du en för tuff kanin att hantera så blir kanske inte denna sport så rolig som du tänkt dig. Så var noga vid ditt val och be uppfödaren om råd när du ska välja.

 

Vilja – inte att förknippa med temperament

Många vill som sagt avla in ett hetare temperament då de anser att kaninerna då ”taggar till” på banan och hoppar bättre. Det är viktigt att inte förknippa ett hett temperament med vilja hos kaninen. Det finns idag kaniner som är världens snällaste i alla lägen och som ändå når de högre klasserna och plockar meriter. De kaninerna ”taggar till” utan att bli aggressiva (hett temperament) och hoppar fantastiskt ändå. Något som bevisar att ett hett tempermanet inte spelar roll.

 

 

 

Glädje – kanske det viktigaste

Det viktigaste hos din hoppkanin är ändå kaninens inställning till hoppning. Tycker kaninen att det är roligt att hoppa och älskar det kommer detta ta kaninen långt. Se till att inte döda kaninens glädje till hoppningen genom att hoppa allt för mycket och ofta och genom att inte sätta för stor press på din kanin.

Kom ihåg, ni ska ju tycka det är roligt båda två!

 

Vaken, nyfiken och pigg

Det är tre saker som beskriver hur man vill en hoppkanin ska vara. Den ska vara alert och vaken på sin omgivning utan att vara nervös. Nyfikenhet är viktigt då en nyfiken kanin vill upptäcka och lära sig nya saker. En kanin som inte är nyfiken bryr sig säkert inte så mycket om ”de där hinderna” heller. Pigg är ju såklart ett tecken på att kaninen är frisk. Lite fart under tassarna underlättar mycket för en kanin när den ska hoppa stora hinder.

 

Text och bild: Sandra Magnusson

Inavel XV - Sätt att undvika inavel

$
0
0

Så långt det är möjligt är det för arten klokt att undvika inavel. Hur gör man då detta? Går det och vilka sätt kan man använda?

 

Ett sätt att undvika inavel är att använda fler djur i avel. Att använda fler djur och inte selektera lika hårt gör att avelsframsteget tar längre tid men i slutändan är det värt det.

 

Man bör också se över vilka djur som används i avel och se till att inte ”överanvända” samma individ i aveln. Att låta en individ få flertalet avkommor ökar inavelsgraden på sikt. Tänk själva. En individ får kanske 20 avkommor. Av dessa 20 avkommor får 10st egna kullar och varje unge får kanske 20 avkommor (20x10=200). Helt plötsligt har individen som vi från början inte tyckte hade så många avkommor 200 barnbarn som då är släkt med denna individ. Att hitta en partner som inte har denna individ i släkten blir då svårare.

 

 

 

Text & bild: Sandra Magnusson © Kaninmagazinet 2014


Framhoppning

$
0
0

När du är på tävling så finns det alltid en framhoppning. Den är till för att kaninen ska få chansen att få ta några språng och bli lite uppvärmd innan det är dags att gå in och hoppa på banan.

 

Uppvärmning

Framhoppningen är till för att värma upp din kanin lite. Innan du går in på framhoppningen och ska hoppa fram är det bra om kaninen fått springa i sele lite innan. Detta för att kaninen kan vara lite stel efter att ha suttit i transporten. Är det kallt ute kan det vara viktigt att ta ut kaninen lite längre tid i sele så att kaninen blir lite mjuk i kroppen (musklerna). Kaniner kan precis som oss människor sträcka sig om de inte fått värma upp ordentligt.  Så uppvärmningen är viktig!

 

Foto: Linnea Cedstedt

 

På framhoppningen gäller vissa regler

På framhoppningen såväl som på banan gäller en del regler. Ser du något eller någon som bryter mot dessa regler så ska du säga till en ansvarig för tävlingen.

  • Du får inte gå in på framhoppningen och hoppa fram innan domaren har ropat upp dig till framhoppingen. Om du ser någon annan göra detta så säg till personen.
  • Det ska finnas minst 3st hinder på framhoppningen att hoppa fram på.
  • Det ska vara samma avstånd mellan hinderna som det är mellan hinderna på banan.
  • Hindren på framhoppningen får inte vara högre än maxhöjden för aktuell klass (inte hellre längre). Ex. gäller för lättklass en maxhöjd på 30cm och maxlängd på 45cm.
  • Hindren måste hoppas åt rätt håll på framhoppningen.

 

 

Mer tid på framhoppningen

Ibland händer det att du inte känner dig klar på framhoppnigen när domaren ropar upp nästa som ska in på framhoppningen. Du har inte obegränsat med tid på framhoppningen men känner du dig inte klar så be domaren om mer tid. Var noga med att när du säger till att domaren hör dig. Han/hon bestämmer sedan om du får mer tid på framhoppningen eller inte.

 

Foto: Liv Kristoffersson
 

Hoppa inte för mycket

Framhoppningen är som sagt till för att värma upp kaninen. Hoppar du flera gånger på framhoppningen kan det hända att kaninen sen är trött när den väl ska hoppa på banan. Så se till att kaninen har ork kvar till banan.

 

Ibland vill man hoppa flera gånger för det kanske inte går så bra. Tänk då att det antagligen inte kommer gå bättre inne på banan ifall kaninen hunnit bli trött efter framhoppningen.

 

 

Text: Sandra Magnusson

Bilder lånade med tillstånd.

Inavel XVI - Inavel i siffror

$
0
0

Artikelserien om inavel börjar nu gå mot sitt slut. Men än finns en del intressant fakta för dig att lära. Med hjälp av dina nya kunskaper om inavel hoppas jag nu du kan förstå helhetsbilden. I denna del får du lära dig lite om olika avelsstrategier och inavel i siffror. En väldigt intressant del!

 

Inom hund och kattaveln finns det flera rekommendationer när det kommer till inavel och hur hög inavelsgraden max bör vara. Vi är än så länge lyckligt lottade och har inte samma problem som många rasuppfödare av hund och katt. Men att redan nu tänka långsiktigt och se till att inavelsgraden hålls nere är vad jag anser en mycket god idé. Att som enskild uppfödare arbeta för en sådan avelsplan är svårt. För att lyckats behövs det att alla arbetar åt samma håll. 

 

Inom hund och kattaveln finns det som sagt vissa angivna gränser vad gäller inavel. Dessa siffror har en vetenskaplig bakgrund och har arbetats fram av avelsrådgivare. Personligen anser jag att dessa siffror är väldigt bra. Även om vi som sagt inte har samma kritiska situation inom kaninaveln så är det aldrig fel att ha med sig dessa i tankarna när man planerar en kull.

 

* Inavelsgraden bör inte öka med mer än 0,25-0,5% per generation 

* Inavelsgraden beräknad på fem generationer bör inte vara högre än 2,0-2,5%

* Inavelsgraden bör max vara 6,25% (kusinparning) vid enstaka parningar

 

 

En generation är ett begrepp som används om ”släktled”. Ex. en kanin har ”Skåningen” i 3:e led – det innebär att kaninen har Skåningen i 3generationer bak i stammen (ex. farfar).

 

 

När vi pratar om avkommor efter en enskild individ finns även här riktlinjer inom hund- och kattaveln:

 

* En hane bör inte vara far till mer än 5% av totala antalet valpar som födds per år

* En hane bör max få 35st avkommor och max 70barnbarn

* En hona(tik) bör max få 25st avkommor

 

Jämför detta med några av våra mer använda individer i aveln idag. 

 

Jag säger inte att vi helt ska gå efter dessa siffror men jag tycker att man på många punkter kan jämföra hund och kanin (ex. kullstorlek, levnadsår). Att hålla nere antalet avkommor efter en enskild individ tror jag inte är till någon nackdel för aveln.

 
 
 

Text & bild: Sandra Magnusson © Kaninmagazinet 2014

Tävlingsbok

$
0
0

Alla kaniner som tävlar måste ha en egen tävlingsbok. I tävlingsboken tar man med på varje tävling för att domaren ska kunna skriva ner kaninens resultat i den.

Fr.o.m. 1 januari 2016 kan man välja om man vill ha tävlingsbok i pappersform (se denna artikel) eller endast den elektroniska tävlingsboken som kaninen har i Skuttli.



Man kan ofta köpa tävlingsboken på tävlingsplatsen och den kostar 30 kr. När du anmäler dig till en tävling kan du berätta att du behöver köpa en tävlingsbok. Tävlingsboken ska alltid fyllas i med bläckpenna eller annan typ som inte går att suddas ut.

kaninhoppning hur du fyller i en tävlingsbok


Här ser du var du skriver kaninens fullständiga namn, alltså tävlingsnamnet, på bildexemplet heter kaninen Chainfire. På raden under kan du skriva kaninens smeknamn, i det här fallet kallas kaninen för Frans. Där det står Reg.nr skriver du kaninens registreringsnummer när du har registrerat den och under det skriver du ditt namn, medlemsnummer och klubb. 

kaninhoppning hur du fyller i en tävlingsbok


På den här sidan kan du fylla i när din kanin tar pinne eller cert, allt för att det ska bli lättare att hålla koll på antalet och veta när din kanin klassar upp sig eller blir champion.

kaninhoppning hur du fyller i en tävlingsbok


På bilden ser du att kaninen har tagit en pinne i rak lätt, då fyller man i vilket datum den tog pinnen. Om kaninen tar ytteliggare en pinne i rak lätt fyller du i datumet det hände i luckan bredvid och så vidare.

kaninhoppning hur du fyller i en tävlingsbok


I första spalten, där det står "Dat", fyller du i tävlingsdatumet och i nästa spalt, där det står "plats" skriver du vart tävlingen arrangerades. I nästa spalt fyller du i vilken klubb som arrangerade tävlingen och i spalten där det står "tävling" skriver du om det skulle vara någon speciell tävling, till exempel Svenska Mästerskapet, Klubbmästerskap eller namnen på en cup som kaninen deltog i. I den sista spalten på andra sidan kan du fylla i hur många fel kaninen fick i den klassen. Varje klass som din kanin deltar i ska ha en egen rad, så om det är dubbla klasser en dag ska de fylla två rader.

kaninhoppning hur du fyller i en tävlingsbok



I första spalten där det står "Gren" skriver du vilken gren din kanin deltog i. "R" står för rak bana, "K" står för krokig bana, "H" står för höjd och "L" står för längd. Tänk på att skriva dit bokstäver och inte kryss eller prickar. I nästa spalt som heter "Klass" fyller du i vilken klass din kanin deltog i. "L" står får lätt, "M" står för medelsvår, "S" står för svår, "E" står för elit, "EjE" står för Ej Elit (gäller vid höjd och längd), "Ö" står för övrigt, "Ny" fyller du i om klassen är delad i Ny och "V" står för veteranklassen.

När du lämnar in tävlingsboken på tävlingsplatsen så fyller domaren eller en tävlingsansvarig i resultatet i denna spalt där det står "Meriter". Där det står Plac av fyller de i på vilken plats din kanin kom på och hur många kaniner som deltog i klassen. "U" står för uppflyttningspinne och här fyller de i ett u om din kanin fick en uppflyttningspinne. Ibland händer det att de som fyller i gör ett streck eller kryss här, men det räknas ändå som pinne. "C" står för certifikat och här fyller de i om din kanin tog ett cert. "Ch" står för championat och här fyller de i om din kanin blev Champion. I den sista spalten där det står "Sign" skriver den som fyllde i resultatet sin underskrift, oftast brukar det vara första bokstaven i för- och efternamnet. De två sista spalterna "Meriter" och "Sign" är alltså det som du ska låta var tomma när du lämnar i tävlingsboken.


Text och Foto: Maria Frykstedt

Inavel XVII - Sammanfattning

$
0
0

Detta är sista delen i artikelserien om inavel. I denna del visas endast en enklare sammanfattning av fördelar och nackdelar med inavel.

 
För att läsa föregående artiklar om inavel, klicka in på: Genetik översikt
 
 

Fördelar med inavel

* Snabbt avelsframsteg

* Kontrollera om det finns dolda defekter i stammen (kräver dock nästan 100% inavelsgrad)

 

Nackdelar med inavel

* Minskad genetisk variation

* Ökad homozygotigrad

* Uppkomst av defekter/sjukdomar

* Minskad fertilitet

* Sämre överlevnad

* Sämre sjukdomsresistens

* Mindre djur

* Lägre avelsframsteg på sikt

 

Det är viktigt att ha en så stor genetisk variation (så många olika alleler som möjligt) i en population. Inavel minskar denna genetiska variation drastiskt. Man kan se det såhär – den genetiska variationen är det som gör att vi idag kan selektera och bedriva den avel som vi har. Utan genetisk variation = ingen selektion = ingen avel. 

 

 

 

Text & bild: Sandra Magnusson © Kaninmagazinet 2015

Så börjar du med kaninhoppning

$
0
0

Först och främst måste du lära din kanin att gå i sele och inte vara störd av den. Ta små korta turer med den på, låt kaninen springa fritt så mycket som möjligt. På det viset känner den av selen men ser det inte som något som håller tillbaka den. När Kaninen vant sig vid selen kan man börja sikta på hoppningen.

 

så börjar du med kaninhoppning



Att lära sin kanin hoppa kan ibland vara riktigt svårt och det krävs mycket tålamod för att lyckas. Börja först med att sätta upp ett hinder som är max 10 cm högt. Det är kanske inget direkt hinder men då lär sig kaninen att det är där den ska över. Ett tips är att låta kaninen gå fram och nosa på hindret, då blir det mindre läskigt. Ta det lugnt och tänk på att kaninen kan bli rädd om du tvingar den till att hoppa hinder den inte klarar av. Då kan det bli svårt att få den till att hoppa igen. Det ska vara roligt för både dig och din kanin så var tydlig men väldigt försiktig. Kom ihåg att man aldrig kan tvinga en kanin till att tycka det är roligt att hoppa. Kaniner ser olika ut och detsamma gäller på insidan, vissa älskar hoppning medan andra inte gillar det alls.

När kaninen har förstått vad som gäller, och kan ta sig över 10 cm-bommen utan problem, kan du ställa upp 3-4 hinder på rad med ungefär 3 meters mellanrum, fortfarande med hinder på ca 10 cm, och testa om din kanin kan hoppa alla i följd. Höj allt eftersom kaninen blir säker och hoppar utan att vara osäker eller rädd. Alla kaniner börjar i Lätt klass, du kan läsa mer om kaninhoppningens klasser här. I Lätt är maxhöjden 30 cm och maxlängden 45 cm så detta kan vara bra mått att träna på hemma. Om den klarar detta är det dags att anmäla dig till nästa tävlingsdag.

så börjar du med kaninhoppning


Tänk på att inte träna för ofta och inte hoppa för höga hinder som inte kaninen klarar av, då kan kaninen bli rädd eller till och med tröttna. Lagom är bäst!


Text och Foto: Maria Frykstedt

Kaninhoppningens olika grenar

$
0
0

Kaninhoppning är uppdelat i fyra olika grenar. Längd, höjd, rak och krok, de ska ni få läsa mer om här nedan.

 

Kaninhoppning rak bana
Rak bana

 

Grenarna

Kaninhoppning är uppdelat i fyra grenar. Först är de så kallade "bangrenarna" som består av rak och krokig bana. Krokig bana ser ut ungefär som en hästhoppningsbana i miniatyr där hindren står lite huller om buller och man måste lära sig i vilken ordning man ska hoppa vilket. Ofta står det nummerskyltar vid varje hinder så du måste inte "plugga in" banan innan start, men det kan vara en fördel om du kan banan på ett ungefär eftersom det är du som ska leda kaninen till rätt hinder. I rak bana står hindren på rad och man hoppar helt enkelt rakt framåt genom hela banan.


kaninhoppning krokig bana
Krokig bana


De två andra grenarna är höjdhopp och längdhopp där man tävlar om vilken som kan hoppa längst respektive högst. Här finns det också två klasser i varje. Om det är första gången du ska starta i höjdhopp så anmäler du dig till Ej Elit. (Kom ihåg att din kanin måste ha fyllt 1 år innan du startar!) Där är ingångshöjden ofta 40 cm men det kan variera och du får tre försök på dig att klara höjden. När alla kaniner i klassen har klarat den höjden eller alla försöken har gått ut så höjer man. Om din kanin klarar 60 cm så får du en så kallad uppflyttningspinne (Mer om uppflyttningspinnar kan du läsa om i nästa inlägg om kaninhoppning på Kaninmagazinet.se) och när du fått 3 stycken sådana blir din kanin Elit i höjd och då är det till Elit klass du ska anmäla till nästa gång. Det är samma sak i längd men där är det 160 cm kaninen ska över innan det kan få en uppflyttningspinne.

kaninhoppning längdhopp
Höjdhopp



Höjd på längdhoppshinder är följande:

I framkant högst 15 cm och lägst 10 cm.
Vid 100 cm högst 20 cm och lägst 15 cm.
Vid 200 cm högst 25 cm och lägst 20 cm.
Vid 300 cm högst 30 cm och lägst 25 cm.

Kaninhoppning längdhopp
Längdhopp



De flesta klubbar brukar ha krokig bana och rak bana på varannan tävling och längd och höjd på varannan. Man får ha olika grenar på samma dag om man vill, men man får inte arrangera höjd- och längdhopp på samma dag.

 

Text och Foto: Maria Frykstedt © Kaninmagazinet 2012

Hur en innekanin fungerar ute i kylan

$
0
0

Om man ska ta ut en innekanin under vinterhalvåret finns det många delade åsikter om. En del tycker inte alls det är okej medan en del tycker att det funkar bra under några minuter.


En kanin fungerar inte som en häst, som man lägget ett täcke på när det är kallt ute. Hästen fungerar så att den värmer upp täcket med kroppsvärmen som håller det varmt, hästar släpper ut mycket kroppsvärme.

Det fungerar inte riktigt likadant på en kanin utan de behåller en stor del av värmen istället och då finns det ingenting att värme upp ett täcke med. Genom att hålla uppe värmen gör kaninen så att den fluffar upp sin päls så att det blir ett skyddande lager mellan kaninen och kylan. Har du ute din kanin när det är väldigt kallt ska man undvika att klappa den, då lägger sig pälsen ned.
Alltså ska man inte använda ett liknande täcke eller tröja på kaninen när den är ute. Det kommer inte att fungera då den bara plattar till pälsen, vilket alltså ger motsatt effekt.

 

holländsk kanin ta ut en innekanin på vintern

 

Det bästa vädret för att ta ut sin innekanin i kylan är när det är vindstilla och några plusgrader. 10 minuter brukar vara en lagom tid, märker du att din kanin fryser tar du in den direkt.

Sedan sägs det att kaniner kan få urinvägsinfektion om de är ute när det är kallt. Honor löper större risk än hanar.
Det finns ett par fall då en hona har varit ute på vintern och sedan fått urinvägsinfektion, om utevistelsen var anledningen till det är inte helt säkert men det var den enda tänkbara anledningen.

 

Text: Nathalie Månsén


Dalmatiner

$
0
0
Färg/teckningskod: AA BB CC DD gg Kk
 
Dalmatiner är en variant av brokad, dvs har den samma gen för brokning som tex Manteltecknade och Scheckkaniner. Denna gen skrivs Kk. Parar man två stycken Kk är risken stor att man får fram vitscheckar, vilket inte är önskvärt. Därför bör man aldrig para en Dalmatintecknad med en annan Dalmatintecknad.
 
 
Foto: Nathalie Månsén 
 
 
Teckningen är godkänd i färgerna blå, svart, brun, viltgrå och viltgul. Grundfärgen är alltid vit. 
Ögonfärg: Brun
Klofärg: Färglös
 
Idealet, som är väldigt svårt att uppnå, är en kanin med många, väl åtskiljda, lika stora fläckar över hela kroppen. Dessa bör vara ca 1,5-2,5 cm i diameter. Fläckarna ska vara helfärgade och skarpt åtskiljda från grundfärgen.
 
Väldigt nära idealiskt tecknad Dalmatin. Utspridda, små fläckar över hela kroppen.
Bild: Emma Almquist och Nathalie Månsén
 
 
 
Vanliga fel som medför poängavdrag
Hel fjäril. Fläckar större än 3 cm. Helt färgade öron. Tendens till ålsträck. 
 
Diskvalificerande fel
Helt vita öron. Obrutet ålsträck. Mindre än tre fläckar på varje sida av kroppen. Stark samanväxning av fläckar.
 
Många fel, helfärgade öron, få fläckar, sammanvuxna fläckar och nästan ett helt ålsträck.
Bild: Emma Almquist och Nathalie Månsén
 
 
Text: Emma Almquist
Källa och med utdrag från: Nordisk Kaninstandard

Höstlöv

$
0
0
 
I hösttider kan det kännas lite sorgligt när trädes fina löv faller till marken och lämnar grenarna kala. Sen är det kanske inte så kul att kratta ihop dem heller. 
 
 
När temperaturen sjunker och ljustimmarna blir färre börjar träden förbereda sig för vintervila. För lövträden är det mest ekonomiskt att inte ha kvar bladen över vintern. De försöker ta vara på så mycket energi som möjligt innan de släpper dem. Fotosyntetiseringen upphör, klorofyllet (det som gör att växter ser gröna ut) bryts ned och lövens  vackra gula och röda färger framträder. När de inte är till nytta längre förkorkas bladfästena och löven rycks loss av vinden.
 
Höstlöv är inte särskilt näringsrika, så de gör inte så stor nytta som foder. Men det betyder inte att de är oanvändbara! Kaninerna kan ha stort utbyte av att gräva och flytta omkring dem, eller för all del; knapra i sig dem. Dessutom funkar torra löv bra att bädda med (dock dåliga på att absorbera fukt). 
 
 
Löven övergår från grönt till gult och rött.
 
 
 
Så när du ändå är sysselsatt med att städa upp på gräsmattan kan du passa på att låta kaninerna roa sig med de nedfallna löven:
 
- Lövhög 
- Fyll buren
- Gör en grävlåda 
 
 
 
Lägga undan till vintern
(Om det varit väldigt regnigt kan det vara svårt att göra detta då löven bör vara någorlunda torra.)
 
Samla ihop dem i en papperspåse, balja eller liknande.  Förvara på ett torrt ställe och rör om/lufta dem emellanåt. Nu har du ett lager att ge av i vinter!
 
 
 
OBS! Har du innekanin tänk på att det lätt följer med småkryp in med löven ;) Och försök undvika att få med svamp när du krattar.
 
 

Text & foto: Anita Ekman © Kaninmagazinet 2014

Härstamningsbevis

$
0
0

Härstamningsbevis kan se ut hur som helst, efter egna önskemål eller precis som en stamtavla.



Vad är härstamningsbevis?
Härstamningsbevis skrivs på kaniner som det ska avlas på men man har inte mål att ställa ut dem. De skrivs
även till kaninägare som inte avlar på sin kanin men det är roligt att ha. Det är oftast kaniner med fel
färg/teckning som får dessa. Kaninerna i frågan behöver inte vara renrasiga, utan kan skrivas på alla
kaniner. Härstamningsbevis förkortas även H-bevis
Vem som helst kan skriva härstamningsbevis. Det behöver alltså inte komma från SKAF som stamtavlor gör.
Man gör dem själv i det program man vill eller om man får låna en mall av en annan uppfödare.

Hur gör man härstamningsbevis?
Designen bestämmer man själv och kan göras hur som helst. Man brukar använda sig av olika program på
datorn till exempel photoshop, illustrator, word eller liknande. Man kan även skriva för hand. Att bifoga bilder
till härstamningsbeviset är alltid bra.
Innehållet brukar vara ras, färg, uppfödarens namn och adressuppgifter, gårdsnamn om det är registrerat,
födelsedatum, öronmärkning, fakta om kullen (hur många, hur många av respektive kön och olika
färgvarianter) och namn.
Sedan så skriver man härstamningen som brukar vara i två spalter, en för fadern och en för modern.
t.ex.:
Far – Mor
Farfar – Morfar
Farmor – Mormor

Vill man ha ytterligare längre bak kan man välja att ha med det, men det är inte nödvändigt.
Det ska även medfölja information om härstamningen så som färg, märkning, uppfödarens namn och adress och
även öronmärkning, champion poäng och stambokföringspoäng om det finns.
 
Text: Nathalie Månsén
 
 

Exempel på härstamningsbevis från uppfödaren Ninnih Hedblom:
 
 
 

Höst-design!

$
0
0
Ursäkta att sajten har varit nerlagd några timmar idag!
Nu har vi en ny höstig design och lite småfel är tillrättat!

Fortätt höra av er om ni upptäcker fel i både design och text.

Tack!


Cilla som älskar att busa i höstlöven fick bli "huvudkanin" i denna designen,
en glad lejonhuvad kanin i sina bästa år.

Hantera kyla

$
0
0

Sommaren börjar lida mot sitt slut, hösten skrider sakta fram och vintern är inte långt bort. Det är nu det är dags att börja planera vintern för sina långöron som bor ute. Vintern bjuder på kallt väder och trots kaninernas tjocka vinterpäls måste du göra en del jobb för att de inte ska frysa. Speciellt om du bor i de delar av landet där det kan bli riktigt kallt.

 

 

  • Enligt lag måste en kaninbur vara upphöjd från marken. Detta för att fukt och kyla inte ska tränga in underifrån. Det finns inget krav på hur högt upp buren måste stå, det är upp till dig som ägare. Men det kan ju vara lämpligt om den står en bit upp.

  • Se till att de har ordentligt med halm i burarna, gärna ett hus att proppa fullt så de kan boa in sig där. Halm är ett utmärkt isoleringsmaterial då stråna är ihåliga. 

  • På sitthylla eller tak på hus kan du lägga en varm filt, var dock observant så inte kaninen äter på den (använd i sådana fall halm). Fleece rekommenderas. 

  • Kaniner äter så gott som hela tiden och just under vintern går det åt mycket mat för att inte frysa, så se till att det finns hö i mängder i buren. Det är väldigt bra om man under sommaren torkat blad, örter och växter så kaninen kan få lite extra att tugga på som dessutom innehåller en massa nyttigheter. Vissa kaniner behöver extra kraftfoder under vintern. Däremot ska man absolut inte "göda" upp kaninen inför vintern!

  • Ge vatten minst två gånger om dagen. Vattnet ska vara uppvärmt men inte varmt, utan snarare ljummet. Använd skål istället för vattenflaska! Vill du slippa knacka is ur skålarna så ha ett flertal skålar som du byter ut.

  • Var extra noggran med att buren är skyddad från väder och vind. Snö kan driva runt mycket och det är verkligen inte trevligt när det kommer in i buren. Häng ett tyg över burens nätsidor under blåsiga dagar.

  • Stort utrymme är alltid viktigt men på vintern är det extra viktigt! Kaninen måste röra på sig ordentligt för att kunna hålla igång kroppstemperaturen och blodcirukulationen. Var inte heller rädd för att släppa ut din kanin i hage på vintern eller för att gå ut med den i sele. De flesta kaniner älskar snö!

  • Har ni det riktigt, riktigt kallt på vintern? Då kan värmelampa vara ett alternativ. Det blir allt vanligare att kaninägare installerar värmelampor i kaninburarna och det är mycket uppskattat!

  • Och sist men inte minst - en kaninkompis! Det mest ultimata sättet att värma sig är tillsammans med en kaninkompis.

 

 
 

Behöver jag isolera kaninburen?

Detta är en fråga vi ofta får. Svaret är Nej, det behöver du inte. I en isolerad bur kommer det in en massa kalluft genom gallret (som oftast täcker nästan en hel långsida) som sedan inte värms upp. En kanin räcker inte som värmekälla, de är för små och släpper inte från sig tillräckligt med värme. Det kan däremot vara värt att isolera en liten bodel inne i buren. Genom ett litet hål kommer det inte in lika mycket kall luft och utrymmet är tillräckligt litet för att en eller flera (helst flera!) kanin/kaniner, plus en hög med halm, ska kunna höja temperaturen något. Tänk dock på att inte isolera på så sätt att utrymmet slutar "andas", fukten från utandningsluft måste kunna vädras ut för ett trevligt klimat.

 

Många av de färdigbyggda burar som finns i handeln är isolerade men det handlar mest om försäljningstrick.

 

 
 
Vintern är visserligen en kall årstid, men du kan ha otroligt roligt med din kanin! Ta på dig ordentligt med kläder så att du inte fryser när du ska pyssla med din kanin. Ta gärna ut din kanin i snön, det brukar vara mycket uppskattat. Allt från att rulla sig, gräva eller bara rejsa runt!
 
 
Text: Linda Gustavsson & Fanny Arvendal 
Foto: Linda Gustavsson
© Kaninmagazinet 2016
Viewing all 130 articles
Browse latest View live