Quantcast
Channel: KaninMagazinet
Viewing all 130 articles
Browse latest View live

Burunderlag

$
0
0
Funderat på att byta burunderlag eller kanske prova någonting annat. Här kan du läsa om de vanligaste:



Kutterspån
Detta är det allra vanligaste underlaget. Spån har en bra uppsugningförmåga.  Det finns många delade åsikter om detta, en del tycker att det fungerar jättebra medans andra tycker att det luktar. Helt individuellt. För långhåriga kaniner är det ingenting att rekommendera då det fastnar väldigt lätt i pälsen, men för korthåriga kaniner funkar det bra.

Spån är väldigt billigt och finns att köpa på djuraffärer, internetbutiker och en del livsmedelsbutiker. Tänk på att köpa dammfritt spån, det är det bästa för ditt djur.

kutterspån

 

Toalätt
Detta har en snabb uppsugningsförmåga och är gjort av restfibrer (papermassa) från Stora Ensos fabriker. Det är miljövänligt och dammar inte, ett bra alternativ för miljön. Håller sig rätt bra på plats och skräpar därav inte ner lika mycket som till exempel spån. Kan lukta en del om man har stora mängder. För vissa tassar är toalätt för hårt och kan därför inte användas i hela buren. Toalätt är perfekt att ha i toalådan. 

En bur på 120 cm går det åt ungefär 1 påse med 20 liter strö i men det beror lite på hur tjockt lager du väljer att ha.
Finns att köpa på djurbutiker, internetbutiker och en del livsmedelsbutiker. Pris för en 20 liters påse varierar mellan 70-80:-.

toalätt strö
Foto: Frida Åkersson

  

Lättströ
Kallas även för Hampaströ då det är gjort av Hampa. Detta underlag är relativt damm och luktfritt samt att det är ekologiskt. Lätt att hantera, ser fräscht ut och har en bra uppsugningsförmåga. En liter hampaströ har nästan dubbelt så mycket uppsugningsförmåga jämfört med kutterspån. Säljs på Granngården och vissa internetbutiker för ett hyfsat pris, en stor bal går på ca 140-160 kr. Kvalité verkar dock variera då vissa upplever att ströet både luktar och dammar en del.

hampaströ

 

 


Detta är kaninens basfoder och egentligen inte något riktigt bottenmaterial. Vissa använder det dock som ett kompletterande underlag. Kaninen kissar och bajsar oftast på det, vilket gör att den inte vill äta det. Det blir kletigt och snuskigt då det inte har så bra uppsugningsförmåga. Finns att köpa för en mycket billig peng (2-4 kr/kg) hos olika bönder. Finns även på djuraffärer för ca 30 kr beroende på vart du bor.

 

 

Halm
Detta är väldigt bra då det håller värme och håller länge. Detta är lite likt höet, inte den bästa uppsugningsförmågan och det smutsar ner kaninen. Kan dock användas som komplettering, många med långhåriga kaniner har ett tunt lager halm ovanpå spån eller torv. Används annars mest i huset och bolådorna då de isolerar mycket bra. Finns hos bl.a. bönder, djuraffärer och granngården. Priset varierar mellan 30-130:- beroende på hur mycket du ska ha och vart du köper/bor.




Kattsand
Det finns både bra och mindre bra varianter av kattsand. Det bästa är att köpa de som klumpar sig, då blir det lättare att ta bort urinen. Många tycker dock att de klumpbildande varianterna är bättre då det är lättare att städa. Detta är ingenting att rekommendera för den kaninen som inte går att lita på, vet man med sig att man har en kanin som brukar äta och tugga på det mesta ska man inte prova kattsand. Det är farligt för kaniner att få det i sig. Har man en kanin som man kan lita på så är detta toppen till toalätten. Bör bytas/tömmas minst varannan dag, beroende på hur mycket kaninen går på lådan. Det blir dock lätt sand utanför lådan/buren och många sorter upplevs damma en del. Kattsand finns att köpa i livsmedelsbutiker, djuraffärer och divese internetbutiker. Granngården 159 kr för 20 kg kattsand.

 

 

Matta
Att ha en matta i buren är nog det enklaste, om man har en rumsrenkanin som har toalätt i buren.
Det går att torka av mattan/tvätta den ibland och det håller sig fräscht. Om kaninen inte har någon toalätt, inte är rumsren, eller brukar tugga på saker så är detta inte ett bra val. Mattan blir lätt äcklig om det kommer spillning på den och behöver bytas ut. Det är inte bra för kaninen att få i sig tyg/trådar. Detta är bara för kaniner som inte biter på saker och som du kan lita på. Ett minus med matta är kaninen har ett grävbehov som den inte kan få ut när det är matta. Se till att den har en låda med spån/annat att gräva i.

matta

 

  

Torv
Ett jordliknande material. Det som är bra med detta är att det är svalkande på varma sommardagar samt att den enormt bra uppsugningsförmågan gör att det inte luktar. Det som är tråkigt med torv är att det ser smutsigt ut i buren och följer gärna med kaninen ut från buren. Kiss och bajs syns inte lika bra som vid andra underlag, men det behöver inte vara en nackdel.  Passar bättre till utekaniner än till innekaniner. Kostar runt 100:- för 300 liter och finns att köpa hos bl.a. Granngården.

torv

 

Torvmix

En mix av torv och kutterspån. Upplevelserna är ungefär likadana som vid torv och priset är desamma. Ser lite fräschare ut än rent spån. Både torv och torvmix passar väldigt bra att kompostera. 

 

Träpellets

Finns i lite olika varianter. Eldningspellets och stallpellets är vanligast. Smulas sönder när det blir blött vilket gör det väldigt enkelt att se var kaninen kissat. Detta är dock hårt för kaninen att ligga på, så vill man ha det i hela buren får man se till att ha tex halm över. Annars kan man även blöta pelletsen så att den smular sig och sedan låta torka, för att efter det använda i hela buren. Innehåller inga bindningsmedel eller liknande utan det är rent trä som är ihoppressat. Priset hos Granngården ligger på ca 50 kr för 14 kg. 


Foto: Cornelia Andersson

 

Easyströ

Ska inte förväxlas med Lättströ. Easyströ består av finhackad halm och är därmed mjukt och behagligt för små kanintassar. Ser väldigt fräscht ut och upplevs vara damm och även hyfsat luktfritt. Uppsugningsförmågan är dock sådär men det suger upp betydligt bättre än vanlig halm. Tyvärr är det väldigt få butiker som säljer easyströ men Djur&Natur har det i sitt sortiment. Pris verkar ligga på ca 120-140 kr för 25kg

 

Sedan gjordes en undersökning på Kanin.ifokus.se om vilket burunderlag som var populärast.
Detta är resultatet:

 

 

Av: Nathalie Månsén


Annons: Hoppkaninen Sally

$
0
0
 
 

Namn: Astonishing Strawberry, smeknamn Sally.
Kön: hona
Kastrerad: ja
Ras: hoppkorsning
Färg: svart
Stamtavla/Härstamningsbevis: nej
E: Joyful Survivor Färg: svart
U: Arrows Grafitti Of Broken Concrete Färg: madagaskar med japaninslag och vita tecken
Ålder: född 2 juli 2012 så drygt 3 år gammal
Personlighet: det här är en tjej med mycket attityd. Hon har en starka åsikter och kan vara kaxig om hon känner att hon blir fel behandlad. Hon har ett enormt hjärta och när man väl vunnit hennes tillit har man en vän för livet. Hon har gått ihop med sin mamma ett tag, men det fungerade inte. Däremot stortrivdes hon när hon bodde ihop med en äldre kastrerad hane.
Någon som lägger ner tid och tålamod på henne kan nog locka fram ännu fler underbara sidor hos henne.
Meriter: Klassning i hoppning (SKAFKH)
Rakbana lätt klass, 1 pinne.
Krokig bana: lätt klass 2 pinnar.
Längdhopp ej elit, 1 pinne (170 cm)
Höjdhopp ej elit, 1 pinne (65 cm)
Bor inomhus/utomhus: utomhus, men kan passa som innekanin också (dock till våren, eftersom hon redan satt vinterpäls)
Speciella krav på köpare: kaninvana, kan erbjuda henne ett socialt och fritt kaninliv, vill inte att hon blir sittande i en liten bur. Gärna frigående inomhus, då jag tror hon skulle trivas super. Gärna sällskap av en kastrerad, lugn hane, men inget krav.
Finns i: Sparreholm, Flens kommun, Södermanland
Pris: 300 kr
Kontaktuppgifter: mejla lindag91@outlook.com eller ring 070-444 48 98

 

 

Hantera kyla

$
0
0

Sommaren börjar lida mot sitt slut, hösten skrider sakta fram och vintern är inte långt bort. Det är nu det är dags att börja planera vintern för sina långöron som bor ute. Vintern bjuder på kallt väder och trots kaninernas tjocka vinterpäls måste du göra en del jobb för att de inte ska frysa. Speciellt om du bor i de delar av landet där det kan bli riktigt kallt.

 

 

  • Enligt lag måste en kaninbur vara upphöjd från marken. Detta för att fukt och kyla inte ska tränga in underifrån. Det finns inget krav på hur högt upp buren måste stå, det är upp till dig som ägare. Men det kan ju vara lämpligt om den står en bit upp.

  • Se till att de har ordentligt med halm i burarna, gärna ett hus att proppa fullt så de kan boa in sig där. Halm är ett utmärkt isoleringsmaterial då stråna är ihåliga. 

  • På sitthylla eller tak på hus kan du lägga en varm filt, var dock observant så inte kaninen äter på den (använd i sådana fall halm). Fleece rekommenderas. 

  • Kaniner äter så gott som hela tiden och just under vintern går det åt mycket mat för att inte frysa, så se till att det finns hö i mängder i buren. Det är väldigt bra om man under sommaren torkat blad, örter och växter så kaninen kan få lite extra att tugga på som dessutom innehåller en massa nyttigheter. Vissa kaniner behöver extra kraftfoder under vintern. Däremot ska man absolut inte "göda" upp kaninen inför vintern!

  • Ge vatten minst två gånger om dagen. Vattnet ska vara uppvärmt men inte varmt, utan snarare ljummet. Använd skål istället för vattenflaska! Vill du slippa knacka is ur skålarna så ha ett flertal skålar som du byter ut.

  • Var extra noggran med att buren är skyddad från väder och vind. Snö kan driva runt mycket och det är verkligen inte trevligt när det kommer in i buren. Häng ett tyg över burens nätsidor under blåsiga dagar.

  • Stort utrymme är alltid viktigt men på vintern är det extra viktigt! Kaninen måste röra på sig ordentligt för att kunna hålla igång kroppstemperaturen och blodcirukulationen. Var inte heller rädd för att släppa ut din kanin i hage på vintern eller för att gå ut med den i sele. De flesta kaniner älskar snö!

  • Har ni det riktigt, riktigt kallt på vintern? Då kan värmelampa vara ett alternativ. Det blir allt vanligare att kaninägare installerar värmelampor i kaninburarna och det är mycket uppskattat!

  • Och sist men inte minst - en kaninkompis! Det mest ultimata sättet att värma sig är tillsammans med en kaninkompis.

 

 
 

Behöver jag isolera kaninburen?

Detta är en fråga vi ofta får. Svaret är Nej, det behöver du inte. I en isolerad bur kommer det in en massa kalluft genom gallret (som oftast täcker nästan en hel långsida) som sedan inte värms upp. En kanin räcker inte som värmekälla, de är för små och släpper inte från sig tillräckligt med värme. Det kan däremot vara värt att isolera en liten bodel inne i buren. Genom ett litet hål kommer det inte in lika mycket kall luft och utrymmet är tillräckligt litet för att en eller flera (helst flera!) kanin/kaniner, plus en hög med halm, ska kunna höja temperaturen något. Tänk dock på att inte isolera på så sätt att utrymmet slutar "andas", fukten från utandningsluft måste kunna vädras ut för ett trevligt klimat.

 

Många av de färdigbyggda burar som finns i handeln är isolerade men det handlar mest om försäljningstrick.

 

 
 
Vintern är visserligen en kall årstid, men du kan ha otroligt roligt med din kanin! Ta på dig ordentligt med kläder så att du inte fryser när du ska pyssla med din kanin. Ta gärna ut din kanin i snön, det brukar vara mycket uppskattat. Allt från att rulla sig, gräva eller bara rejsa runt!
 
 
Text: Linda Gustavsson & Fanny Arvendal 
Foto: Linda Gustavsson
© Kaninmagazinet 2016

Undersökning: Sommarbete?

$
0
0
 
 
Ny undersökning: Planerar du att besöka årets Landsutställning (LU)?
 
 

Vintervatten

$
0
0

 

Alla som har sina kaniner ute vintertid har ett gemensamt problem: när temperaturen sjunker till minusgrader fryser vattnet. Minst två gånger per dag måste kaninen få dricka sig otörstig på ljummet vatten. Så hur ordnas detta på bästa sätt?

 

 

 

 

  

Vattenflaskor är smidigt för kaninägaren då man slipper skräp i vattnet och det är lätt att byta och fylla på utan att spilla. Dessvärre är flaska inte optimalt på vintern eftersom metallnippeln fryser igen väldigt fort. Att slicka på metall i minusgrader är inte heller så trevligt. Dessutom finns stor risk att själva flaskan går sönder. Plast blir mycket skört i minusgrader och vatten expanderar när det blir till is. 

 

Det finns specialtillverkade ”termosockor” för vattenflaskor som ska hålla vattnet flytande längre. Men om nippeln är frusen kan kaninerna hur som helst inte komma åt vattnet. Lösningen om en trots allt vill använda flaska är att ha flera stycken att byta med under dagen (och byta ofta), då kan några stå på smältning medan andra används.

 

 

 

Vattenautomater har i princip samma för- och nackdelar som flaskor.

 

 

 

Skålar är lite trixigare på så vis att det är lättare att spilla. Dessutom finns risk för att skräp hamnar i vattnet. Det senare är dock inget egentligt bekymmer - du skall ju ändå tömma isen flera gånger per dag. 

 

En ENORM fördel med skål på vintern är att kaninen når vattnet även om det fryser. Den kan i nödfall slicka på isen om den skulle bli törstig innan du hinner komma och byta.

 

Om det är väldigt kallt där du bor kan det vara svårt att få ut isen ur skålarna. Det allra smidigaste i sådana fall är att ha dubbel uppsättning skålar i cirkulation:

  

  1. Fyll hela skålen på morgonen.


  2. Nästa gång du har möjlighet (kanske efter skola eller jobb) så har kaninen förmodligen hunnit dricka några centimeter vatten innan det frusit. Varför du smidigt kan fylla på skålen på nytt om du har bråttom och inte hinner byta skålar till alla.


  3. Kanske är nästa gång du tittar till kaninerna just innan du själv går och lägger dig. Nu är det förmodligen läge att byta skålar. Om du har många kaniner kan det vara bra med hink där du lägger de frusna skålarna. Ta in hinken i värmen över natten och på morgonen är skålarna färdiga att användas på nytt.


    Givetvis är det bättre om du kan ge nytt vatten oftare.

 

 

 

 

 

 

Tips för enklare vintervatten:

 

  • Skål i mjuk plast med runda hörn är lättast att få ur isen ur (t.ex. glasslåda). Det är även bra om skålen är formad så att den är större upptill, på så vis minskar risken för att isen skall spränga botten när det fryser.

  • Större skål = större vattenmängd → fryser långsammare.

  • Pingisboll som flyter på ytan håller vattnet i rörelse längre vilket gör att det inte fryser lika snabbt. 

  • När det är extremt kallt kan du testa att smörja skålarna med en gnutta fett (gärna vetegroddolja) på insidan för att minska risken för sönderfrusna skålar. 
  • Isolerande underlag (som frigolit eller halm) runtom håller temperaturen uppe längre.

  • Ljummet vatten, inte iskallt som du förmodligen själv föredrar - utan ljummet skall du ge till kaninen (inte så trevligt att klunka i sig isvatten när det är -20°C).

  • Fyll de tomma skålarna EFTER att de åter placerats i buren. Använd en lämplig tillbringare eller vattenkanna. Detta för att undvika spill.

  • Tänk på att det är extra viktigt att vattenskålar står stadigt och ej välts ut när det är kallt ute. Risken att förfrysa sig ökar väldigt mycket med nedblött päls!

 

 

Text & foto: Anita Ekman © Kaninmagazinet 2013


Senast uppdaterad: Januari 2016 av Anita Ekman

 

Vinteraktivering

$
0
0

Under vinterhalvåret är det mycket kallare ute och blir mörkt fort vilket kanske leder till att kaninen får spendera mycket tid inne i buren. Därför är det bra att aktivera sin kanin så mycket som möjligt under dagen.

 

 

 

Låt din kanin både klättra och gräva i snö högar.
Klättring är jättebra träning för muskler och kondition. Har snöplogen precis åkt förbi och gjort ett snöberg i slutet av gatan eller vid en park? Perfekt att ta sin kanin på en liten promenad för att klättra i snöhögen. Eller var kreativ och skotta upp ett litet berg själv. Är du utanför tomten tänk på att det inte är bra om det kommer massa bilar och åker förbi då det lätt skrämmer kaninen.

 

Att få klättra i snöhögar är uppskattat hos de flesta kaniner.

 

Låt även kaninen få gräva, busa runt i snön samt bygga gångar. Ha kaninen under uppsikt så ingenting rasar eller att det händer någonting annat som gör att den snabbt kan behöva din hjälp.

 

 

 

Träna kondition
Spring mycket med din kanin då den kan bli mycket stillasittande under vintertiden, när den springer tränar den konditionen. För att ge kaninen lite motstånd kan man låta den springa på ett snötäckt fält eller en åker. Har man inte en åker/fält i närheten går det bra att ta det som passar, en större gräsmatta eller en skog.

 

Är det väldigt djup snö kan man själv göra ett litet spår åt kaninen.


Tips: Varför inte göra lite hinder i springspåret? Till exempel en tunnel, hopphinder, en grop, snökulle etc.

 

 

 

Foto: Matilda Lindström

 

 

 

Efter aktiveringen är det viktigt att du torkar av kaninen med en handduk då de inte får bli kalla, mycket viktigt för utekaniner. Sedan efter ett sådant jobbigt pass ute i snön kanske kaninen förtjänar en liten extra godsak som belöning.

 

Man kan träna kaninen sinnen genom att gömma favorit frukten/grönsaken i snön/konditionsspåret/buren/hagen. Det gör utfodringen lite roligare för kaninen.

 

 

 

Det viktigaste är att både du och kaninen framför allt har roligt. Vissa aktiveringstips fungerar inte på alla kaniner, man får testa sig fram och hitta det som passar sin kanin. Bara din fantasi sätter gränserna.

 

 

 

Lycka till!

 

Text: Nathalie Månsén © Kaninmagazinet 2013

 

 

 

Sy en bogsele

$
0
0

Material:

  • Måttband
  • Sax
  • Nålar
  • Tyg
  • 2 D-ringar
  • 1 st rullsölja


Instruktion:
1. Mät ut mag-, bog-, och ryggremmar.
2. Vik varje del 4 gånger och nåla ihop

 

 

 




3. Sy med raksöm på sidorna och sicksack på kanterna.
4. Sprätta ett hål på 1cm där rullöljan ska sitta och sy fast.

 

 

 

5. Sy fast magremmen.
6. Sy fast alla rygremmar i D-ringen.

 

 

 

 

Klar!

Jag har valt att använda en ljus tråd då jag tycker att det är snyggt när tråden syns.

 

 

 

 

Text & Foto: Emma Lagerbäck

Visste du att..? Intressant fakta om kaniner

$
0
0

Här bjuder vi kortfattat på en del annorlunda, sorglig, spännande, rolig och nyttig information om våra långörade vänner.

 

  • Raskaniner är stort i hela världen. Med några års mellanrum arrangeras en Europautställning dit det brukar vara ca 25 000-30 000 kaniner anmälda. I Sverige har vi LU (landsutställning), kan liknas med SM. Dit brukar det anmälas ca 1500 kaniner.

Svenska LU, ca 1500 kaniner. 
Foto: Emma Almquist
  • Kaninens tänder växer ca 1-2 mm i veckan och de växer under hela kaninens liv. Det är därför viktigt med ett korrekt bett och bra foder för att tänderna ska hållas i trim. 

  • Kaniner kan inte kräkas och inte heller kan de fisa. Därför är det otroligt viktigt att deras mage fungerar korrekt. Blir det stopp kan det gå riktigt illa.

  • Kaniner har 28 tänder, 6 av dem är framtänder då de har dubbla framtänder i övre raden.

  • Det är inte omöjligt att en kanin kan dö av stress och rädsla. 

  • Det har visat sig att den termoneutrala zonen för kaniner är kring 15-20 grader och den nedre kritiska temperaturen är -7 grader. 

  • När det är kallt "burrar" kaninen upp sin päls för att det ska samlas luft mellan hårstråna som sedan värms upp och håller kaninen varm.

  • Kaniner kan inte svettas. Inte kan de heller hjässa, så som hundar. Det enda sättet en kanin kan reglerna sin kroppstemperatur på är genom öronen. Detta är orsaken till varför de är så känsliga för höga temperaturer. 

  • Kaniner äter sitt eget bajs. Det är dock en speciell typ av bajs som kallas för blindtarmsavföring, nattbajs eller druvbajs.

  • Kaniner är otroligt renliga djur och kan lära sig att gå på lådan, precis som en huskatt!

  • Kanin på olika språk: Rabbit (Engelska), Lapin (Franska), Kaninchen (Tyska), Conejo (Spanska), Konijn (Nederländska), 兔 (Kinesiska), うさぎ (Japanska) På latin heter kanin  Oryctolagus Cuniculus.

  • Dagens tamkanin härstammar från den europeiska vildkaninen.

  • Trickträning, agility och hoppning är roliga saker att lära sin kanin. De kan mer än man tror! 

Foto: Emma Almquist
 
  • Kaninens benpipor är väldigt svaga i förhållande till kaninens styrka, vilket leder till att kaninen faktiskt kan knäcka sin egen ryggrad om den sparkar fritt i luften. Bär din kanin försiktigt!

  • Kaniner har dålig sikt rakt fram och kan därmed bli rädd om din hand närmar sig rakt framifrån. 

  • Det största antal ungar födda i en kull sägs vara ca 24 st små kaninbebisar!

  • Världens längsta dokumenterade kaninöron var nästan 90 cm långa från spets till spets!

  • På vissa platser i världen har man allvarliga problem med att det finns för många vilda kaniner, Australien är ett exempel. Där beräknar man att kaniner förstör grödor till ett värde av ca 4 miljarder kronor varje år.

  • Kaniner är ett av de vanligaste försöksdjuren.
  • Genom historien har kaninen alltid setts som en symbol för fertillitet.

  • När man först började domesticera kaninen gjorde man det för köttets skull. Det var munkar som började med att ha kaniner i fångenskap. Troligast var det även i klostren de första raserna började avlas fram, någon gång under 600-talet.

  • Runt om världen finns det idag ca 180 kaninraser, i Sverige har vi drygt 70 raser som är godkända enligt nordisk kaninstandard. Det finns sedan utöver det några fler raser, tex lantraser.

  • Om inte en kanin får röra och sträcka på sig ordentligt flera timmar om dagen kan den utveckla benskörhet och fetma, något som tillsammans lätt leder till frakturer, benbrott.

 
Att få springa och stärka muskler och ben är väldigt viktigt för kaninen
Foto: Emma Almquist

  • Vilda kaniner lever i stora grupper och sover i hålor i marken. Hålorna sitter ihop i ett stort tunnelsystem,

  • När en kanin tvättar en annan kanin, ett tecken på omtanke, så kommer den även använda sina tänder ibland för att ta bort smuts. Detta är anledningen till att det ibland kan komma små nafs när en kanin slickar dig.

  • För det mesta är kaniner väldigt tystlåtna djur, men om de blir riktigt vettskrämda kan de ge ifrån sig ett hjärtskärnade och ångestladdat skrik.
  • Kaniner andas nästan uteslutande genom nästan. 

  • Kaninbajs är väldigt bra gödsel.

  • I det vilda äter kaniner sådant som växer lågt marken och ibland, någon gång på hösten, lite fallfrukt. Detta bör man tänka på när man ger färskfoder till sin kanin.

  • Glada och pigga kaniner gör galna hopp när de är ute och springer, på engelska kallas det att kaninen gör en ”binkey”. 

  • Värdens största kaninras heter Belgisk Jätte och ska väga minst 7 kg när den är fullvuxen. Världens minsta kaninras heter Dvärghare och har en lägsta vikt på 0.7 kg. 
  • Mellan kaninens framtänder och kindtänder finns en hålrum utan tänder. Kaninen har dessutom väldigt starka käkmuskler. Dessa två faktorer gör att du inte kan se käktänderna genom att bara titta in i kaninens mun.

  • Den äldsta kaninen blev 16 år, 1 månad och 14 dagar gammal den 15 februari 2012 (Född 1 Januari -96)
    Ägaren var en kvinna i New Jersey.
  • En nyfödd kaninunge väger 30-70g vid födseln. Kaninungar av större ras väger mer vid födseln än en kaninunge av mindre ras.
  • En kaninunge fördubblar sin vikt (från födseln) på en vecka.Det är samma takt som hos ett spädbarn på ca. 6 månader.
Foto: Sandra Magnusson
 
  • Kaninen har en normal kroppstemperatur på 38,5-39,5 grader. och en normal hjärtfrekvens på 160-180 slag per minut.
 

Angående frågor

$
0
0
Kära läsare av Kaninmagazinet,
 
Det är jättebra att ni ställer frågor. Tyvärr har vi inte möjlighet att svara på ens i närheten av alla som kommer in. Kaninmagazinet drivs på frivillig basis och tråkigt nog så är den tid som vi har möjlighet att lägga på sidan väldigt begränsad och oregelbunden.
 
Vi skulle uppskatta om du som undrar något använder sidans sökfunktion, bläddrar i arkiven och kollar igenom tidigare frågor. De flesta frågor återkommer (med olika variationer) gång på gång. Vill du rådgöra med kaninkunniga kan det vara bättre om du skapar en tråd på facebookgruppen "Allt om kaniner" eller på forumet "Kanin iFokus".
 
 
OBSERVERA! Är du på något sätt orolig över din kanins hälsotillstånd är det inte oss du skall vända dig till. Vi är inte veterinärer. Även om vi kan mycket om kaniner är det väldigt svårt att ge råd utifrån ett par rader text. Dessutom kan det i värsta fall ta månader mellan gångerna då vi har möjlighet att kolla igenom frågor och kommentarer. Vårt vanligaste svar när det gäller hälsoproblem är att konsultera en veterinär.
 
Du är enligt lag skyldig att ge ditt husdjur vård när den behöver det. Här finns en lista på några av landets kaninkunniga veterinärer. Även veterinärer som av olika anledningar inte kan särskilt mycket om just kaniner kan naturligtvis ändå vara till stor hjälp, de har dessutom möjlighet att konsultera sina kollegor på andra platser i landet.
 
 
Vänliga hälsningar,
Kaninmagazinet

Vitamin C

$
0
0

Vanligtvis behöver man aldrig tänka på att ge extra C-vitamin eftersom det produceras så effektivt i kaninens lever. Dock finns det tillfällen då man kan behöva ge lite extra.

Studier har visat att en viss tillsats av vitaminen minskar stress hos en kanin med ungar och dödligheten för nyfödda kaninungar. Bara så lite som 25-30 mg C-vitamin per dag till en vuxen kanin ska hjälpa mot stress och värmepåfrestningar. Vid sjukdomar kan det också vara bra att tillsätta lite extra c-vitamin då vitaminen är bra för kroppens då nedsatta immunförsvar.
 
C-vitamin finns i många färska frukter, grönsaker och blad men överlever sällan så bra i kaninfoder (pellets), speciellt inte om fodret har tillverkats med eller utsätts för värme. Exempel på utmärkta C-vitaminrika grödor för kaniner är persilja, dill och spenat. Gräs och många vilda växter är även de fyllda med denna vitamin. 
 
 Foto: Katarina Vallbo
 

Vitaminen är vattenlöslig och kan inte lagras i kroppen. Därmed är det väldigt svårt att överdosera vitaminen då överskottet följer med urinen ut ur kroppen. Studier har dock visat att kraftig överdosering under en lång period kan orsaka bland annat njursten och urinsten. 

Även C-vitaminbrist är som sagt mycket ovanligt då kaninen producerar detta själv. Eventuell brist kan tyda sig genom trötthet, dålig sårläkning och nedsatt immunförsvar. Har du en frisk kanin så är detta inget du behöver oroa dig över. 

Text: Emma Almquist  © Kaninmagazinet 2013
Uppdaterad av Fanny Arvendal  © Kaninmagazinet 2016

inavel I - vikten att veta vad som sker

$
0
0

Inavel är ett ämne där åsikterna om vad som är ok och inte tycks gå i vågor. Artikelserien kommer inte gå in på vad som anses är rätt och fel utan förhoppningen med denna artikelserie är att ge lite mer inblick i vad inavel är. Alla kanske inte riktigt vet vad inavel innebär och vilken påverkan det kan komma att ha på djuren.

 

Inavel – avel av besläktade djur

Inavel är säkert ett uttryck du hört några gånger. Kanske vet du då också vad det är?

 

Inavel

Inavel uppstår när man   parar två kaniner som är släkt med varandra (har gemensamma släktingar).   Ungarna blir då inavlade.

 

Detta visste du säkert redan. Men för att förstå mer ingående vad inavel faktiskt är och vilken påverkan det har på djuren är det viktigt att förstå vad ”släktskap” innebär.

 

 

 

Släktskap

Vi vet alltså nu att inavel uppstår när föräldrarna till en unge är släkt med varandra. Då blir ungen inavlad. Att föräldradjuren är släkt med varandra menas att de delar en del gener, alltså att föräldrarna har en del gener som kommer från samma släkting. Dessa gener har samma ursprung (kommer från samma anfader(släkting)) och det är det som gör att inavel uppstår.

 

Gen

Gen = anlag. Vi är alla   uppbyggda av celler. Varje cell innehåller DNA (= en sorts mall för hur   cellen ska fungera). DNA i sin tur består av flertalet gener. Hur kroppen ska   se ut och fungera bestäms således av gener. Ex. ögonfärg, pälsfärg, öronlängd   även funktion av immunförsvaret, bildandet av antikroppar mm.

Detta är en väldigt enkel förklaring av ordet gen, men mer behöver ni inte veta för att förstå vad jag kommer ta upp i denna artikelserie.

 

 

Text och foto: Sandra Magnusson

Viktigt med aktivering

$
0
0

Det är viktigt att aktivera sin kanin mycket för att den ska bli stimulerad. En kanin som aldrig gör någonting blir rastlös och det är inte alltid så roligt. Är kaninen understimulerad biter den ofta på gallret och väsnas för att få uppmärksamhet.

 

aktivering kanin
Foto: Frida Åkersson www.bjorkehallskaniner.blogg.se

 

Kaninen är ett väldigt aktivt djur i sig. En vild kanin tillbringar timmar med att leta mat, den är i ständig rörelse, gräver, gnager osv. Människor idag har tagit ifrån kaninen dess naturliga instinkt genom att låsa in dem i burar. En del kanske sitter där större delen av dagen eller hela dagen tillochmed – inte bra. Vi måste se till att kaninens miljö är så naturlig som möjligt.

 

I de flesta djuraffärer och internetbutiker finns det aktiveringsleksaker att köpa till din kanin. Det finns b.la. en plastboll som du kan ha mat/godis och låta kaninen lista ut hur den får ut maten.

 

Vi på Kaninmagazinet kommer att ge ut olika artiklar med roliga aktiviteter för dig och din kanin. Som passar både för innekaniner och utekaniner. Till dess, ha lite fantasi själva. Det finns otroligt mycket i hemmet som man kan använda sig av för att aktivera och underhålla sin kanin.

 

aktiviteter kanin
Foto: Maja Watz


Leksaker och annat kul kan du hitta på b.la :
Gnagarboden
teddytassen
Djurmaxi

Och i dina lokala zoobutiker.

 

Text: Nathalie Månsén

En kaninhoppningsdag

$
0
0

Här kommer du att få läsa om vad du behöver ha med dig inför din första kaninhoppningdag och hur den kommer att gå till väga.



Packlista
- Transportbur med tidning eller burmatta i. Inte hö, halm eller spån
- H-sele, bröstsele eller bogsele samt koppel till den. (Läs här om olika selar)
- Vattenskål och extra vatten, kanske något gott till din kanin
- Tävlingsbok
- Matsäck eller pengar till mat om det ser ut att bli en lång tävlingsdag
- Kaniner måste ha hö dygnet runt, alltså även när den sitter i transportburen. Därför måste du ha en höboll i den där du stoppar in höet.

kaninhoppning



När du kommer till tävlingsplatsen så hittar du en lämplig plats att ställa din transportbur på. Du brukar se när du kommer till tävlingen vart man har "kanindepån".  Efter det så kan du ta med dig din tävlingsbok och gå och titta på startlistorna. Många klubbar använder lådor som du kan lägga tävlingsboken i och de brukar ligga där startlistorna sitter. Lådorna är märkta med "Lätt, Medelsvår, Svår och Elit" även "Höjdhopp och Längdhopp" om dessa grenar arrangeras på tävlingen. På startlistorna brukar det stå i vilken ordning klasserna kommer gå och på vilken bana (vissa klubbar anordnar två banor så att tävlingen ska gå lite fortare.) När du vet när din klass börjar så är det bara att vänta. Lägg på minnet vilket nummer du startar och vilka som är några nummer före dig, då är det lite lättare att hålla koll på när du ska ta ut din kanin.

kaninhoppning



Domaren säger alltid till när klassen drar igång, ungefär "Då ska vi dra igång Lätt klass, vi kör bedömning C med ca hälften till final och en maxtid på 2 minuter" och ber de första ekipagen i klassen göra sig redo. Innan du får starta på banan så får man alltid "hoppa fram" om man vill. Det innebär att du får värma upp din kanin innan och det gör du på 3 hinder som står uppställda bredvid banan. När nummer 1 på startlistan ska hoppa banan så "vilar" eller "väntar" nummer 2, den har redan hoppat fram. Nummer 3 i listan hoppar fram och när nummer 2 ska hoppa banan är det alltså nummer 4 som hoppar fram och nummer 3 väntar. Du kommer höra domaren säga ungefär "På banan har vi Anna Svensson med Miss Mimmi, Julia Andersson väntar och Sofia kan hoppa fram!". När du står inför start så måste du alltid vänta på att domaren säger varsågod, då kan du börja hoppa. Om du startar innan, alltså tjuvstartar, belastas du med ett fel. Om du är nummer 10 i ordningen så brukar det vara lagomt att ta fram sin kanin när nummer 5 ropas upp till att hoppa fram, men om du vill värma upp din kanin ordentligt och springa lite med den innan så ta ut den i god tid. Det kan vara bra att ta ut din kanin ur buren och gå med den lite på tävlingsplatsen i sele om det är första gången, då blir kaninen van miljön för visst kan det vara lite läskigt med så mycket kaniner på en och samma gång!

kaninhoppning



Förutom själva hindren som kaninen ska hoppa över finns det två andra hinder, ett precis där du startar och ett i slutet. Detta är start och målhindren och är till för att tidtagaren ska veta när den ska starta och stoppa tiden. Hon eller han ser då när kaninen hoppar över och startar eller stoppar. De är helt enkelt till för att det hela ska bli lite tydligare. Kom ihåg att du som förare aldrig ska gå över något hinder, du ska gå bredvid och du kan gå på vilken sida av hindret du vill.

kaninhoppning



Man har oftast 2 minuter på sig att ta sig igenom banan, men det kan variera, det säger domaren innan klassen börjar. Domaren säger också till när du och din kanin har 30 sekunder kvar respektive 10 sekunder kvar. Om du inte hinner i mål på exempelvis 2 minuter så blir du oplacerad. Om du känner att din kanin inte är på humör för att hoppa, kan du välja att utgå och då blir du också oplacerad men du behöver alltså inte vänta till de 2 minuterna har gått utan du kan välja att utgå tidigare.

kaninhoppning



Beroende på vilken bedömning klassen har så kan det bli en omgång till där alla som kommit i mål får hoppa igen, eller så är det bara en omgång. Den vanligaste bedömingen är C och då går ungefär hälften av alla kaniner i klassen vidare till final. Det kan vara de kaniner som hade mindre än 2 fel, men det beror helt på hur kaninerna har gått. Domaren ropar upp antalet fel som gick vidare och ibland ringar de även in de som gick vidare på startlistan. Om din kanin gick vidare är det bara att göra samma sak igen, hoppa fram, vänta på din tur och sedan hoppa final!

kaninhoppning



Domaren räknar sedan ihop tid och fel från grundomgången och finalen och den kanin med minst antal fel och snabbast tid vinner. När resultatet är uträknat är det bara att vänta på prisutdelningen. Prisbordet kan bestå av det mesta, både kaninsaker och saker till oss människor. Det kan vara allt från pokaler, rosetter, tvål, godis, kaninskålar, selar, koppel osv. Efter prisutdelningen kan du gå och hämta din tävlingsbok och packa ihop dina grejer, men glöm inte att hjälpa till att plocka in alla hinder.


Text och Foto: Maria Frykstedt
© Kaninmagazinet 2013

Inavel II - Nedärvning

$
0
0

Detta är andra delen i artikelserien om inavel. I första delen gick vi snabbt igenom vad som menas med inavel och släktskap. I efterföljande delar visar vi på gennivå vad som sker då man parar två besläktade individer.

 

Nedärvning

Det som är speciellt med våra gener är att vi alla ärver dem. Med ärver menas att vi får våra gener från… ja från vem får vi våra gener egentligen?

 

Svaret – från våra föräldrar

 

Det kan du nog förstå själv. För visst är vi alla lite lika våra föräldrar och det beror på att vi delar samma gener. Det är ju generna som bestämmer hur vi ser ut (se ordlistan ovan) och om du och din mamma delar samma gener så är det ju logiskt att ni därför ser lite lika ut.

 

Hälften från mamma, hälften från pappa

Hur stor andel av generna får vi (ärver vi) från våra föräldrar? Svaret står i rubriken. Vi ärver hälften av våra gener från mamma, och andra hälften från pappa. Din pappa i sin tur har fått hälften av sina gener från sin pappa (din farfar) och andra hälften från sin mamma (din farmor). Din farfar har i sin tur fått sina gener från sin mamma och pappa och så vidare. Så en del av dina gener kommer alltså från din farfar och en liten del av de generna kommer från din farfars far och även din farfars farfar och så vidare. Att ni är släkt betyder just att en liten andel av era gener är gemensamma.

 

 
Tänk dig att de olika ”färgkulorna” under varje kanin i bilden ovan är olika slags gener. Som du kan se ärver ungen hälften av sina gener (2 av kulorna/generna) från sin pappa och de andra två generna kommer från mamman. I verkligheten är det miljoner gener det handlar om, men denna enkla bild visar nedärvningen.
 
 
Text och foto: Sandra Magnusson

Aktivera med mat

$
0
0
I sin naturliga miljö äter inte kaninerna så som de gör hos oss. Ofta gör vi det lite för lätt för kaninerna att slänga i sig all mat för fort, när vi skulle kunna aktivera kaninens hjärna samtidigt!
 
 
Kaniner är betande djur som kräver mängder av hö/fibrer dagligen. Därför är det viktigt att hö kan ätas på ett enkelt sätt, tex från marken eller i en höhäck. Dock kan man ändå tillföra lite extra aktivering genom att servera höet på lite mer kluriga sätt då och då, kanske till och med ett godare sorts hö med lite mer örter i? Här har kaninmagazinet skrivit om två varianter, höknuten och höbollen. Båda är superbra aktivering som käver lite pyssel från kaninens sida.
 
 
 
 
 
Kraftfoder
Det vanligaste är att man serverar pellets i en skål där maten är väldigt lätt att äta. Det vore dock bättre för kaninens hälsa om detta kraftiga foder fick komma ner i lite lugnare takt, något som lätt kan fixas om vi kombinerar utfodringen med aktivering. 
 
Några olika enkla sätt att variera utfodringen av pellets på är tex aktiveringsboll, toarulle eller att helt enkelt sprida ut maten över en större yta. Aktiveringsbollen och toarullen kräver lite pyssel och teknik för att kaninen över huvudtaget ska få tag på maten, något som alltså drar ut på tiden samtidigt som det kräver lite eftertänksamhet. Om man istället sprider ut maten på en större yta så får kaninen leta samtidigt som det tar en stund mellan varje bit, vilket ju uppfyller samma sak.
 
 
 
 
 
Pinnar/Örter
Nyttiga godsaker från naturen är helt gratis och dessutom jättegott enligt våra långöron! Serveras det på marken kan det vara en liten berikning i sig, men göm det i så fall så kaninen får leta. Vad gäller lite onyttigare bitar kan du testa att klickerträna lite innan kaninen får sin belöning. Något som är roligt och kräver lite av kaninen är om du hänger upp grenarna lite så att den måste stå och äta, precis som från en buske i naturen. Örter kan också hängas upp, se gärna vårt pyssel "klädnypa i snöre".
 
 
Text och foto: Emma Almquist © Kaninmagazinet 2013

Att tävla hoppning inom SKAFKH!

$
0
0

Sveriges Kaninavelsföreningars Riksförbunds Kaninhoppare har 12 st aktiva klubbar som arrangerar tävlingar runt om i landet. Kanin och förare ska ta sig igenom banan av fri vilja på så lite fel och kort tid som möjligt. Man tävlar i olika klasser och det finns 2 bangrenar och även längd och höjd.



I bangrenarna som är rak och krok, får man 1 fel för varje rivet hinder. Maxtiden brukar ligga på runt 2-2,5 minut och anges innan tävlingen startas. När domaren säger ”varsågod” får man starta. Tidtagaren varnar när man har 30 och 10 sekunder kvar.
I höjd och längd har man 3 försök på sig att klara varje höjd/längd. Här brukar man ha 1,5 minut på sig att göra sina 3 försök på vaje höjd/längd, och man får tidsvarning vid 30 och 10 sekunder kvar.
De olika klasserna i bangrenarna följer nedan:

 


Lätt ny/lätt klass
I lätt ny klass tävlar kaniner som inte har någon uppflyttningspinne ännu, alltså är det denna klass du startar i första gången du tävlar. I lätt klass tävlar de som har fått en uppflyttningspinne. På vissa tävlingar finns bara lätt klass med och då startar även lätt ny-kaninerna i den klassen, om det inte står att lätt klass endast är för kaniner med pinne.
Banan måste ha minst 8 hinder där maxhöjden är 25 cm, men 3 hinder får vara upp till 30 cm.
Minst 5 hinder måste vara minst 25 cm höga och banan måste innehålla minst 4 längdhinder. 220 cm är kortaste avståndet mellan hindren. I krokbana måste tvåkombination finnas med.

 

Veteran klass
I denna klass startar de kaniner som är gamla och inte orkar hoppa så långt o högt längre.
Kraven för att kaninen ska få bli veteranklassad är följande:
*Kaninen måste ha fyllt fem år, dispens kan ges av styrelsen.
*Kaninen ska inte ha placerat sig de senaste sex månaderna och de tio senaste starterna i rak eller krokig bana.
*Kaninen måste ha varit minst medelsvårklassad i rak eller krokig bana
*Kanin som fyllt sex år äger rätt att bli veteranklassad oavsett tidigare placeringar
*Kanin som klassas ner till veteran kan inte tävla rak eller krok annat än i veteran,
öppen lätt eller utomtävlan i lätt klass.
*Veteranklassad kanin äger rätt att starta i höjd- och längdhoppning som vanligt.

 

I veteran klass måste det vara minst 10 hinder som har maxhöjden 30 cm och har minst 5 längdhinder. Även här är kortaste avståndet mellan hinder 220 cm. Vid krokbana är två- och trekombination obligatorisk.

 

Medelsvår klass
När man tävar i denna klass har man tagit 3 uppflyttningspinnar i lätt klass och då blivit uppklassad. Här har banan minst 10 hinder med en maxhöjd på 35 cm, men 3 hinder får vara upp till 40 cm. Minst 6 hinder ska vara minst 35 cm höga och banan ska innehålla minst 5 längdhinder. Avståndet mellan hinder får vara minst 250 cm. Vattengrav, två- och trekombination är obligatorisk.

 

Svår klass
För att ta sig till denna klass måste man ha tagit 3 uppflyttningspinnar i medelsvår klass.
På en medelsvår bana måste det finnas minst 10 hinder som har maxhöjden 40 cm och 3 hinder får vara upp till 45 cm, men 6 hinder måste vara minst 40 cm höga. Banan måste innehålla minst 5 längdhinder och avståndet mellan hindren måste vara minst 250 cm.
Vattengrav är obligatorisk i både rak o krok. I krokbana är två- och trekombination obligatorisk.

 

 
 
Elit klass
Elit klass är den högsta klassen och i denna klass tävlar din kanin när den tagit 5 uppflyttningspinnar i svår klass.
Banan innehåller minst 12 hinder som är max 50 cm höga. Minst 6 hinder måste ha höjden 50 cm och endast 3 hinder, vattengraven inräknad, får vara under 45 cm. Kortaste avstånd mellan hinder är 280 cm och vattengrav är ett krav. Vid krokbana är två- och trekombination ett måste.
 

Klasserna i höjd och längd:
För att få starta i höjd och längd måste din kanin ha fyllt 1 år och på vissa tävlingar begränsas det så att endast de kaniner som är minst medelsvårklassade får starta.
Första starten gör din kanin i klassen Ej Elit och måste sen ta 2 pinnar för att klassa upp sig till Elit. I höjd är pinngränsen 60 cm i ej elit och för att ta certifikat i elit måste kaninen hoppa minst 70 cm. I längd tar kaninen pinne när den klarar minst 160 cm och certifikat får en kanin i elit klass om den hoppar minst 180 cm. 

 

 
Text och foto: Linda Gustavsson © Kaninmagazinet 2013
 

Inavel III - Slumpen avgör

$
0
0

Artikelserien om inavel fortsätter. I föregående artikel gick vi igenom hur gener nedärvs och att man får hälften av generna från fadern, och den andra hälften från modern. Men vad är det som avgör vilka gener som nedärvs?

 

Slumpen

Vilka två gener av faderns totalt fyra gener som ungen ärver från sin pappa avgörs av slumpen. Det är alltså ingenting vi kan styra.

 

Detta är också anledningen till att syskon inte ser helt lika ut. Ofta så delar du och dina syskon några drag som är identiska medan ni på andra plan är helt olika. Detta beror på att slumpen avgör vilka gener som du och dina syskon ärver från era föräldrar. Som du kan se i bilden nedan så ärver inte ungarna samma del från sina föräldrars gener (samma 2gener av förälderns totalt 4 gener). En del gener delar syskonen men inte alla gener.

 

                       

Inavel – samma gen i dubbel uppsättning

Så vad är skillnaden mellan parning av två djur som inte är släkt med varandra, och parning mellan två besläktade (besläktade här = djur som är släkt med varandra) djur?

 

Vi låter unge 1 och unge 2 i exemplet ovan få en kull. Följande sker:

 

 
Titta på ungens gener. Ser du?
 
Den lila "genen" finns nu hos ungen i dubbel uppsättning. Detta är vad som sker med generna hos en inavlad individ. Om du ser tillbaka till bild 1 så kommer den lila genen här från en enda individ (mormor). Hos den inavlade individen är det alltså inte två likadana gener utan det är faktiskt samma gen i dubbel uppsättning (2 kopior av samma gen). 
 
 
Text och foto: Sandra Magnusson

Klickerträning

$
0
0

Klickerträning är en trevlig och rolig aktivering för din kanin!

 

Klickerträning bygger på positiv förstärkning, du belönar rätt beteende och ignorerar "fel" beteende. I just denna typ av positiv förstärkning används en klicker, se bilden, och ofta belöning för att markera när djuret gjort rätt. Klicket låter alltid likadant, till skillnad från när vi belönar med rösten. När vi säger ”Bra” så låter det alltid lite, lite olika och inte lika lätt för djuret att förstå. Kaninen lär sig ljudet och förknippar det med något bra (tex. Godis som belöning).




När man har köpt en klicker ska man lära kaninen vad det betyder. Detta görs genom att koppla klickerns ljud till något som djuret gillar, vanligast är godis. Klicka precis när kaninen får godiset i munnen, det är viktigt för att verkligen koppla ihop godiset och ljudet. Upprepa klickandet 10-20 gånger per dag, varje dag i 5-10 dagar. Hitta ett gott godis som du kan dela i väldigt små bitar, du kommer behöva ge många godisar! Ett allternativ för kaniner är att ge dem sitt kraftfoder samtidigt som du "klickar in" kaninen, en pellets i taget. 

När kaninen förstår vad klicket går ut på kan man börja lära den trix, men som med allt annat ska man inte få för fort fram. Börja med någonting enkelt. Enkla trick är sådant som kaninen gör en del av sig själv, tex stå på två ben. Se mer längst ner på denna sidan. 


Klickerträning kan man även använda sig av vid hoppträning. Det är också bra när kaninen ska få träffa andra djur eller om den av någon annan anledning är lite osäker. Du kan helt enkelt använda klickern när du vill belöna bra beteende (stå, hopp, nyfikenhet) i nästan vilken situation som helst.


För bästa resultat ska man både ha en glad och positiv röst tillsammans med klicker ljudet och även kel efteråt. Beröm för minsta lilla rätt men bestraffa aldrig. Förstår inte kaninen vad du menar så måste du backa tillbaka ett steg. Med hundar brukar man säga att man övar tills hunden gör rätt 80% av gångerna (gör rätt 4/5 försök), sen ser man om man kan gå vidare.


 

 

Trix att börja med:

Stå Upp
För att kaninen ska nå godiset måste den stå på bakbenen. Ta godiset mellan tummen och pekfingret och låt kaninen lukta på den innan du höjer upp handen. Beröm kaninen när den höjer lite på huvudet. Även om den inte förstår hur den ska göra är den på rätt väg och kommer snart lista ut att om han/hon ställer sig på bakbenen så kommer klicket som betyder att en godisbit är påväg!


En uppföljare till Stå Upp. När du lärt kaninen att stå så utvecklas det till att kaninen ska gå efter din hand med godiset. Detta är lite mer komplicerat och ansträngande men med träning så går det. Kaninen kommer börja med ett fåtal steg, avsluta då och ge den godiset. Efter att ha tränat på det så kommer den att kunna gå längre och längre. Riktigt gulligt att se.

Snurra
Gör cirkel rörelse runt kaninen. Börja med att göra den sakta så att kaninen följer efter handen. Så småningom kan det räcka med att du gör en snabb cirkelrörelse och kaninen förstår direkt vad du menar.

 

Text och Foto: Nathalie Månsén

Att tänka på innan du köper hoppkanin

$
0
0

Precis som vid inköp av alla kaniner måste du först gå igenom om du klarar av en kanin både tidsmässigt och ekonomiskt. Kaniner behöver mycket uppmärksamhet och kärlek, och du måste själv kunna köpa mat och strö åt kaninen. Hoppvärlden skiljer sig något från utställningsvärlden eftersom inom hoppningen har kaninens psyke en väldigt stor betydelse. Många uppfödningar av hoppkaniner har då som mål att kaninerna ska vara modiga och tuffa, tro på sig själva och helt enkelt få starka personligheter och starka psyken.

 

innan du köper hoppkanin

 

Det du måste tänka igenom innan du lägger en intresseanmälen för en kull är vilken typ av kanin passar du bäst ihop med? Vill du ha en lugn kanin som älskar att kela eller vill du ha en kanin med temperament som håller sig mer för sig själv?

Dröm-hoppkaninen har väl egentligen två personligheter skulle man kunna säga. En kanin som är mysig och snäll hemma, älskar att gosa och lätt att klippa klor och så vidare på. Sen så ska den också kunna tagga till och få in vinnarskallen på tävling. Kaninerna som har dessa så kallade "två personligheterna" brukar vara de allra trevligaste tävlingskompisarna.

Det lättaste sättet för att få kaninen man vill ha är att titta på föräldrarna, vad har de för psyke och vad är de för typ av kaniner? Ofta i annonserna beskriver uppfödaren hur föräldrarna är och då är det lättare att få en inblick i vad man kan förvänta sig. Kolla även på tidigare avkommor från föräldrarna, hur har ungarna där blivit? Vilka egenskaper har du ärvt?

Självklart kan du också höra av dig till uppfödaren och berätta vad du vill ha för kanin och då kanske hon eller han rekommenderar kullen för just dig, eller så råder hon eller han dig att titta på en annan kull. Uppfödaren har antagligen tt hum om vilka avkommor det kommer bli. En rutinerad uppfödare kan i vissa fall tidigt se vad för individ just den kaninungen kommer bli.

 

innan du köper hoppkanin


Kroppen är såklart också väldigt viktig del inom kaninhoppningen, inte färgmässigt men formen. Färg spelar kanske roll om man tycker en viss färg är otroligt fin men om man hittar en kull med bra föräldrar spelar färg ingen större roll för många.

En hoppkanin ska helst vara ganska stor, gärna runt 3 kg och vara slank och smidig med kraftiga, långa bakben. Allt för att den ska ha lättare för att ta sig över stora hinder och få stora, jämna hopp. Ibland kan de slå snett men ofta påminner ungarna väldigt mycket om föräldrarna så kolla på dem och på tidigare avkommor för att se hur deras kroppar blev.

Nästan alla hoppkaniner härstammar från de så kallade "stamfadrarna" eller "kändisarna". Det är ca 10 stycken kaninhanar som har fått mycket avkommor och som nu nästan alla hoppkaniner är släkt med. I annonserna nämner ofta uppfödaren vilka ungarna blir släkt med men man kan också ta reda på det själv. http://kullreg.3w.se/ är en väldigt bra hemsida där nästan alla hoppkaniner i Sverige finns inlagda. Där kan du själv söka på din kanin eller mamman eller pappan och själv se vilka kaniner som dyker upp i släkten. Om du inte tänkt använda din kanin i avel har detta såklart ingen betydelse men det kan vara bra att ha koll på vilka så kallade "hoppled" som gömmer sig i släkten om du ska starta till exempel en uppfödning.


Kändisarna som brukar dyka upp i annonser är dessa:

Simoneholms Tony Scarli (Kallas ofta för Simoneholms bara)
Gt Ch Incredible Zam "Noel" (Simoneholms Tony Scarli är farfar till Noel så egentligen kan man lika gärna skriva att kaninen är släkt med Simoneholms men vissa skriver med Noel i alla fall)
Onyx S Ch Mango Light "Mango"
Nordanvindens Gt Ch Tip Top of Nowhere "Toppen" (Kallas ofta bara för Nordanvindens eller tidigare Nordanvindens)
Toppens pappa, Out of Nowhere "Hampus", burkar också nämnas
S Ch Prins Elliott "Elliott"
Gd Ch King of Magic "Kasper"
Laylock's S Ch Flames of Fame "Skåningen"
Ch Lucky One "Lucky"
Gt Ch Set Me On Fire "Love"
Ch Boomer(Norsk kanin som nämns ibland i annonser, står ofta "Släkt med Boomer")
Mellangårdens Ch Exotic Lasting "Exit"

 

innan du köper hoppkanin



På senare tid har det dykt upp annonser där det står att kullen är obesläktad. Det innebär att kullen ifråga inte är släkt med de kända hoppleden i Sverige. Det har blivit lite populärt att köpa in obesläktat då vissa vill få in lite nytt blod i sin avel. Många har börjat använda utställningskaniner då de inte är släkt med de vanliga hoppleden och många köper in kaniner från privatpersoner som inte håller på med hoppning. Det finns delade åsikter angående om obesläktat är bra eller inte, vissa menar att det är ett osäkert kort att använda obesläktade kaniner i sin avel då det kan dyka upp defekter man inte kände till, och vissa tycker det är jättebra att det kommer in lite nytt blod i hoppvärlden.


Text och Foto: Maria Frykstedt

Inavel IV - Heterozygot och homozygot

$
0
0

Detta är fjärde delen i artikelserien om inavel. Denna gång ska vi gå igenom ytterligare uttryck som är till hjälp för att förstå vad som sker då man inavlar.

 

Heterozygot och homozygot

Inavel gör som du kan se ovan att samma gen kommer i dubbel uppsättning i genparet. Genpar är något jag inte tagit upp men det är inte så komplicerat. Nedan kommer även en förklaring på ”heterozygot” och ”homozygot” två begrepp som är bra att känna till för att förstå följderna av inavel.

 

Genpar

Alla gener sitter ihop 2   och 2 i par, så kallad ”genpar”. Därför man ex. inom   färggenetiken skriver ”Bb” då genen ”B” och genen ”b” bildar ett genpar ”Bb”

Heterozygot

Generna i genparet är olika. Om vi använder färgkulorna som ”gener” så kan det t.ex. se ut såhär:

Om vi skriver med bokstäver (en bokstav för varje gen) så blir det ex.   ”Gg” ”Aa” ”Bb” = olika bokstäver då generna är olika i genparet.

                                                  

Homozygot

Motsatsen till heterozygot. Generna i genparet är lika (ex. två röda   gener i genparet = samma gen i dubbel uppsättning).

Med bokstäver: ”aa” ” bb” ”GG” ”gg” BB”

 

Egentligen är det inte olika gener, utan det är samma gen men olika ”varianter” av samma gen som vi talar om. Detta har ett finare namn nämligen, ”allel”.

 

Allel

= genvariant.
Ex. ”Bb” är två alleler = två varianter av samma gen (genen B).

 

 

 

Förstår du skillnaden mellan heterozygot och homozygot?

 

Heterozygot = två olika alleler i genparet – varianter av gener (olika bokstäver, eller olika färger på figurerna som vi låtit representera gener) – ex ”Bb” ”Aa” ”Gg”

 

Homozygot = två lika alleler (varianter av samma gen) i genparet – ex ”bb” "BB" "GG" "gg" "AA".

 

 

Text och foto: Sandra Magnusson

Viewing all 130 articles
Browse latest View live