Gunnel Andersson, veterinär
Hendrike Palm, kaninuppfödare
Text: Hendrike Palm, 08 KaninhopparTeam
Källa: Länsstyrelsen
För ett tag sedan kunde man läsa på ett av många kaninforum på Facebook om två personer som hade omhändertagit kaniner. Enligt tidningsartikeln utgav sig kvinnorna för att vara från länsstyrelsen och att de ansåg att ägarens kaniner var i så dåligt skick att de behövdes omhändertas direkt.
Denna tråd skapade snabbt stora diskussioner men jag blev nyfiken på vad jag som privatperson och djurägare kan göra om den dagen skulle komma för mig själv. Jag ringde upp länsstyrelsen här i Stockholm som nog blev lite förvånade av mina frågor men som vänligt svarade på dem och här kommer svaren i sin enkelhet.
När länsstyrelsens kontrollanter gör besök åker de i princip alltid ut i sina profilkläder som tydligt visar att de kommer från länsstyrelsen. De har också alltid legitimation som du som djurägare har rätt att kräva att få se. Därefter har de alltid med anmälan och går igenom den, om man får veta vem som skickat anmälan frågade jag inte men skulle inte tro att man får se det. Det är inte heller intressant att veta vem som skickat in utan snarare att fokus läggs på att utreda den.
Sen är det säkert många som sett program där man får följa djurpolisen i utlandet. Där är det många gånger så att de får invänta polis innan de omhändertar djuren. Samma regler gäller för Sverige, de kan inte omhänderta djuren om inte polis finns med på plats eller i annat fall kommer efter att inspektörerna har åkt och därefter hämtar djuren. Det är alltså polisen som hämtar djuren, inte länsstyrelsens representanter.
Dessa svar är det jag fick efter att jag varit i kontakt med länsstyrelsens djurskydd i Stockholm. Jag hoppas att det kan vara en liten försäkran för alla kaninägare och ni nu vet vad ni kan kräva att se och skulle detta inte stämma bör polis eller länsstyrelse kontaktas direkt för de uppskattar inte att civila personer åker ut i deras namn utan att äga rätten till det.
Stort tack till Hendrike Palm som tog reda på denna informationen och gav oss tillåtelse att publicera den.
- Bambuskott
- Björkris – På vintern, de producerar ett giftigt ämne längst ut i topparna på grenarna för att förhindra harar att äta upp skotten.
- Belladonna
- Berhsyra
- Bolmört
- Choklad/godis för människor - Choklad är giftigt för nästan alla djur.
- Fettistel
- Fingerborgsblomma
- Gnagarblandning – Som köpes i affär. Väldigt fett och leder till övervikt
- Gullregn
- Idegran
- Johannesört
- Kål – I stora mängder, gasbildande. Små mängder går bra.
- Kabbeleka
- Liljekonvalj
- Lupin
- Majs – I stora mängder, det innehåller mycket stärkelse som stör bakteriefloran i magen.
- Nyklippt gräs – Jäser, kan ge kolik och svåra magsmärtor. Kan vissa spår av olja/bensin
- Odört
- Potatisblast
- Rödklöver – I stora mängder, gasbildande
- Rå potatis - Innehåller mycket stärkelse som kan ge problem med magen.
- Rabarber + blad - För surt för kaninmagar.
- Renfana
- Salt, föda som innehåller salt – Ha inte saltsten. Överdosering kan leda till njurskador och saltförgiftning.
- Socker, föda som innehåller socker. - Är inte en naturlig del av kaninens kost. Risk för övervikt
- Sötpotatis
- Skelört
- Smörblomma
- Sommargyllen
- Spikklubba
- Sprängört
- StåndsSyren
- Tibast
- Tussilago
- Törelarter – te.x kassava
- Växter vid trafikerade vägar – Innehåller avgaser/gifter
- Växter som kan vara besprutade – Kan få i sig giftigt bekämpningsmedel
- Violer
- Åkerfräken
- Ängssyra
Av: Nathalie Månsén
Om man ser till en population (grupp, flera individer) så är det även här till fördel om individerna är mer heterozygota. Specifika gener kan rädda en population mot ex. en dödlig sjukdom. Tänk tillbaka på exemplet ovan att varje gen kan ge en specifik antikropp. Så ju fler olika varianter av gener (alleler) det finns i populationen desto fler olika antikroppar kan bildas och desto fler sjukdomar kan populationen överleva.
Inavel leder till mer homogena individer (genetiskt lika individer), med vilket menas fler homozygota individer. Individerna blir mer lika varandra då antalet alleler (genvarianter) minskar - flera individer får därför liknande genuppsättning.
Om man ser till evolutionen så har genetisk variation spelat en viktig roll. ju större genetisk variation som finns inom en population desto mer anpassningsbar blir denna population. "Starkast överlever" är kanske ett uttryck du hört? I en ständigt föränderlig mljö är starkast här den som kan anpassa sig till förändring, och en stor genetisk variation gör en population mer anpassningsbar. På så sätt spelar genetisk variation också en viktig roll för en arts överlevnad.
Text och bild: Sandra Magnusson
Smaskig skördetidsdessert. För att göra utmaningen större kan du använda fler lager blad eller gömma knytena så att kaninen får nosa upp dem på egen hand.
Du behöver:
Gör såhär:
Text & foto: Anita Ekman © Kaninmagazinet 2014
Anledningen till att tänderna kan växa kontinuerligt är att tänderna inte har någon egentlig rot utan ett tandanlag som hela tiden bildar nya celler. I överkäken ligger dessa tandanlag (som sitter vid tandens ”rot”) i nära kontakt med näshålan och ögongloben. Detta gör att problem med tänderna (de bakre kindtänderna) ofta kan visa sig genom rinnande ögon eller infektioner i näshålan etc.
Kaninens framtänder är kisel-liknande och används för att ”skära/slita” loss födan från marken. De har även en roll då kaninen tvättar/putsar sig (eng. grooming) och vid slagsmål.
Vid ett korrekt bett vilar underkäkens framtänder mot de små ”stödtänderna” (eng. peg-teeth) i överkäken. För att tänderna ska slitas korrekt krävs det att denna formation på bettet (att underkäkens tänder vilar mot överkäkens tänder) är väldigt exakt. När kaninens sedan tuggar nöts tänderna mot varandra vilket dels stimulerar att tänderna växer i lagom takt (inte mer än de nöts) och dels bidrar det till att framtänderna i överkäken bibehåller korrekt form.
Figur 1. Såhär ska ett korrekt bett se ut. Vänta bilden visar ett kaninhuvud i genomskärning och till höger kan du se hur tänderna ser ut när du undersöker kaninen.
Framtänderna kan växa så mycket som 8-12cm per år. För kaniner som sliter tänderna normalt kan tänderna växa 2-2,4mm/vecka. Hos kaniner med bettfel slits inte tänderna i den utsträckning det är nödvändigt. När detta inträffar har det i vissa fall visat sig att tänderna växer i än högre hastighet än vad som nämnts .
Mellan kaninens sex framtänder och kindtänderna finns ett ”hålrum” (se figur 2). Detta ”hålrum” kallas diastema. Diastema hjälper till att göra att maten inte åker fram I munhålan då den mals ner av kindtänderna.
Figur 2. Bild av framtänderna i över och underkäke hos kanin. a = diastema, b = stödtänder ”peg-teeth”.
Kindtänderna är 22 till antalet (kaninen har totalt 28 tänder). I överkäken finns det 6st kindtänder på vardera sidan (3st molarer, 3 st premolarer) och i underkäken 5st kindtänder på vardera sidan (2st premolarer, 3st molarer). När kaninen äter hö eller gräs måste den tugga i en mer horisontell rörelse än om den äter pellets. Denna rörelse är viktig för att kindtänderna ska slitas optimalt. Således bör hö eller annat grovfoder utgöra basen i kaninens foderstat.
Text: Sandra Magnusson
- Ananas – Sägs kunna bryta ner slem och matpartiklar som binder samman päls i matsmältningssystemet. Måste ges färsk. Mycket socker!
- Betblast
- Banan (Socker!)
- Blast från rädisor
- Broccoli + blast
- Blomkål (Små mängder, gasbildande)
- Brysselkål (Små mängder, gasbildande)
- Blåbärsris - Populärt hos de flesta kaninerna och kan ges som tillskott under vintern. Det sägs vara bra mot diarré.
- Blåbär - Rika på antioxidanter som är viktiga för kaninens hälsa.
- Björklöv - Ges som torkade eller färska. Motverkar på lång sikt att leversjukdomar utvecklas. Innehåller C-vitamin.
- Basilika
- Citronmeliss
- Dill
- Dragon
- Eklöv – Sägs vara bra vid trumsjuka, om torkade. Ska inte ges om det inte är nödvändigt.
- Frukt (som godis, mycket socker)
- Gurka - innehåller mest (97%) vatten och är därmed ganska onödigt att ge såvida inte kaninen är i behov av vätska.
- Groblad - Ges både som torkad och färsk, och skall vänjas in långsamt som allt annat i kaninväg. Groblad är "perfekt" föda för kaniner, då den är grovbladig och innehåller mycket viktiga fibrer för en kanins mage. Dessa blad är bra vid diarré eller lös mage, och underlättar matsmältningen för kaninen. Innehåller mycket C-vitamin
- Gräs (ej nyklippt eller det som gräsklipparen lämnat efter sig)
- Harkål
- Hallon + blad – Blad kan ges både färska och torkade, rikt på C vitamin och innehåller nyttiga organiska syror som är skonsamma för kaninen på olika sätt. Socker i bären!
- Koriander
- Kummin
- Kokt potatis
- Krasse
- Kålrötter
- Klöver (ej för mycket, gasbildande och innehåller östrogen vilket kan framkalla brunst)
- Kirskål
- Ljung
- Jordgubbar + blad (socker i bären!)
- Jordärtskocka
- Lavendel
- Lönnblad – Kan ges torkade och färska. De är lätta att torka och sedan blanda in i pelletsen.
- Lomme
- Mynta
- Malört
- Morot + blast – Ges både färsk och torkad. Innehåller A vitamin och Beta karoten som är bra för kaninens syn. Blast kan man ge mycket av, morot bara då och då.
- Majskolv (godis, innehåller socker och stärkelse)
- Melon (socker!)
- Maskrosblommor
- Maskrosblad - Ges både torkad och färsk. Mycket nyttigt för kaniner, dels för att växten innehåller mycket fibrer, och dels för att bladen innehåller viktiga vitaminer för kaninen. Skall inte ges i väldigt stora mängd då gaser i magen lätt uppstår samt att kalciumhalten är ganska hög.
- Nässlor (unga) – Ges torkade. Nyttigt fodertillskott, rikt på vitamin A, C och järn. Renar kroppen från skadliga ämnen. Hjälper till vid vår fällningen eller innan avelssäsongen sätter igång ordentligt.
- Oregano
- Paprika (Grön är nyttigast för tänderna, den röda är lite sötare, godis)
- Papaya - Sägs kunna bryta ner slem och matpartiklar som binder samman päls i matsmältningssystemet.Bra att ge vid fällningsperioder. Måste ges färsk och sparsamt.
- Persilja - Nyttigt och gott, men innehåller mycket kalcium vilket kan ge tex urinsten i alltför stora mängder.
- Pepparmynta
- Pimpernell
- Rölleka – Nyttig blomma/växt som ges torkad och färsk. Inflammationsdämpande för magen.
- Rädisor
- Rosmarin
- Rönnbär - Perfekt tillskott på vintern och innehåller mycket C-vitamin. Skall ges torkade då färska är ganska sura för en kaninmage. Rönnbär och även rönnbärsblad + kvistar brukar vara mycket populärt.
- Ringblomma - Ringblomma blandas med fördel in i kaninens pellets för godare smak och nyttiga vitaminer.
- Spenat
- Salvia
- Späda tistlar
- Svartavinbär + blad – Bladen kan ges både torkad och färsk. Ökar utsöndringen av urin vilket gör att gifter som finns i kaninens kropp lättare förs ut. Är mycket rika på C-vitamin.
- Sallad - Romansallad, Ruccolasallad, Mangold, Röd mangold, Machesallad. Innehåller mycket vatten. Isbergssallad bör ges i mycket små mängder då detta, precis som gurka, nästan bara innehåller mycket vatten och i princip ingen näring.
- Smultron+ blad – Bladen ges både torkad och färsk. Precis som svartvinbärsblad så ökar smultronbladen utsöndringen av urin. Innehåller C-vitamin.
- Spenat
- Selleri
- Timjan
- Valört
- Vicker (T.ex Häckvicker)
Av: Nathalie Månsén
När kaninen slutar äta uppstår det problem med magtarmen och desto längre det går kommer det ingen avföring vilket leder till att magsäcken svullnar och trycker på andra organ. Kaninen vägrar äta då när den känner smärta, det blir som en ond cirkel.
Oavsett vad orsaken är till att djuret inte vill äta ska man ingripa och stödmata. Finns det ingen andledning till varför djuret inte vill äta, ska man genast kontakta veterinär.
Critical Care – Räddaren i nöden
Critical care från Oxbow är ett vällingpulver baserat på hö. Det innehåller mycket fibrer. CC köper du hos din veterinär, internet eller hos en djuraffär (mycket sällan det finns där men kan förekomma).
Har du inte tillgång till CC kan du krossa din vanliga pellets till ett fint pulver. Ett effektivt sätt är att ha det i en tjock påse i frysen, sedan slå på det med en sten/hammare tills det blir ett pulver. Sedan löser du upp det med vatten och så att du kan få upp det med en spruta. Det brukar gå lättare att få i det i sprutan om man har filtrerat det med en sil först.
Foto: Nathalie Månsén
Sprutor finns att köpa på apotek och vissa djuraffärer. Man kan även använda sig av en pipett, det finns oftast hos veterinärer.
Foto: Nathalie Månsén
Det tar mycket tid att stödmata din kanin, det är mycket mat den ska få i sig. Man ska mata ofta och inte allt för mycket åt gången, tänk även på att ge din kanin vatten om den inte dricker själv. En kanin ska ha minst 2 dl vatten i sig för att inte bli uttorkad.
Är det lätt att mata din kanin fördela det då vid 4 tillfällen på ett dygn. Oftast är det lite svårt, då får man mata små mängder varannan timme.
Ge ca 1 dl färdig CC blandning per kilo, väger din kanin tre kilo ska du ge den 3 dl=300ml per dag.
Mer om Critical care och hur du använder det kan du läsa om här.
Det krävs förberedelser, sitt i ett lugn rum utan några andra djur som kan stressa kaninen. Ha alltid en handduk eller papper tillgängligt så att du kan torka kaninen. Ha sprutan färdigfyllt innan du hämtar kaninen. Ett tipsär att ha flera sprutor, en med välling och en med vatten (om kaninen inte dricker själv).
Är din kanin inte van vid att vara fasthållen kan du linda in den i en handduk, då kan den inte skada dig eller sig själv.
Såhär gör du:
Ställ djuret i mitten på en handduk så att huvudet är vid kanten. Sedan tar du ena sidan av handduken runt ryggen, se till att frambenen hamnar innanför handduken. Handduken ska sitta precis runt halsen. Sedan sveper du den andra sidan av handduken på samma sätt över.
Foto: Amanda Sundblad
Du kan även sitta på knä med kaninen mellan benen och kaninens ansikte bort från dig.
Foto: Amanda Sundblad
Fungerar inget av sätten kan man lägga kaninen på rygg i knät. Se till att ha fötterna på en hög pall eller liknande så att kaninen kommer i mer sittande ställning. Gör man denna metoden får man ta lite i taget och vara väldigt försiktig.
Matning
För in sprutan från sidan bakom framtänderna och sikta snett bakåt. Var noga med att du får in spetsen på sprutan i munnen.
Spruta in 1-2 ml i taget och ta ut sprutan så att kaninen kan svälja ordentligt.
Är sprutan kletig av välling torka av den innan du ger igen, det fastnar lätt i pälsen. Torka även av kaninen när du är klar, så det inte sitter kvar matrester.
Foto: Amanda Sundblad
När kaninen börjar äta/bajsa igen är olika. Det beror på sjukdom och på individen. En del börjar efter ett dygn, en del inte förens 4-5 dygn. Det gäller att ha tålamod och fortsätta kämpa på med matningen så länge inte allmänna tillståndet försämras, då bör man kontakta veterinär.
Foto: Amanda Sundblad
Se alltid till att det finns fräscht och rent vatten samt mat till kaninen ifall att den börjat äta. Dricker kaninen normalt från en flaska kan det vara bra att ställa fram en vattenskål också, det underlättar ifall att de har ont i munnen/tänderna, plus att den får i sig mer vätska ifall att den skulle börja dricka.
Lycka till, ha tålamod och fortsätt kämpa.
Text: Nathalie Månsén © Kaninmagazinet 2014
Protein i fodret är nödvändigt för kroppens underhåll, tillväxt, produktion av ull/päls, fortplantning och mjölkbildning.
Protein är uppbyggt av aminosyror. Dessa aminosyror kan kombineras på olika sätt och förekommer i olika antal i varje protein. Alla proteiner innehåller grundämnet kväve. Bakterierna som finns i kaninens bildtarm kan tillverka värdefullt protein ur enklare kväveföreningar. Detta utnyttjar kaninen vid koprofagin, läs mer om det här. Kaninen ställer därför lägre krav på det tillförda proteinets aminosyrasamansättning än de flesta enkelmagade djur.
Underskott av protein kan leda till dålig tillväxt, nedsatt livskraft samt fortplantningsstörningar.
Överskott av protein används som energi eller omvandlas till fett. För stora mängder leder till fodersmältningsstörningar som kan leda till sjukdom och dödsfall. Detta är känsligast på ungdjur men förekommer även på äldre kaniner.
Protein är i allmänhet det dyraste näringsämnet. Därför blir det dyrade vid för mycket foder, håll en bra balans.
Text: Nathalie Månsén © Kaninmagazinet 2014
Foto: Maria Frykstedt
Först och främst så måste du veta hur man mäter höjd, längd och bredd på ett hinder:
Höjd
Det lodräta avståndet från marken/golvet till den högsta punkten på den översta bommen/planket. Vid gropigt underlag blir måttet något godtyckligt då man får försöka mäta där det ej är någon grop eller kulle.
Längd
Det vågräta avståndet mellan främsta bommens/plankets framkant och den bakersta
bommens/plankets bakkant i ett hinder/kombinerat hinder. Maxlängden på ett hinder (för banhoppning) får inte överstiga 80cm.
Bredd
Minsta avstånd mellan hinderstödens insidor. På tävling är minsta tillåtna bredden på ett hinder 55cm.
Andra mått
Text: Sandra Magnusson
Bild: Tarkan Sönmez, Sofie Jansson och Sandra Magnusson
Vattenhalten i de olika fodren ligger mellan 80-90%. I hö, halm och olika sädesslag ligger vattenhalten på ca 15%.
Vattenhalten i fodret har stor betydelse för hållbarheten eftersom kaninerna är känsliga för mögligt foder. Man ska alltid se till att det fodret man köper är av högsta kvalitet.
I stråfodret ska det ligga under 20 procent och i spannmålet inte över 15 procent. En annan sida av saken är att ju högre torrsubstans ett foder har, desto mer får man för pengarna. Vatten vill man helst inte betala extra för.
Kaninen ska alltid ha tillgång till en vattenskål eller vattenflaska med rent och fräscht vatten, byt vatten minst en gång per dag. Gärna två. På sommartid är det viktigt med tillgång till kallt vatten, då bör man byta oftare.
Text och Foto: Nathalie Månsén © Kaninmagazinet 2015
Danska: Dvaergscheck
Norska: Dvergschecke
Finska: kääpiöscheck
Dvärgscheck är den minsta formen av Scheckkaniner och härstammar från Tyskland där den blev godkänd som ras 2002. Det är alltså en ganska ung ras. I Sverige togs den upp 2007. Kaniner med färgad teckning är dock inte alls "unga", sådan teckning är känd sedan 1600-talet, Scheckanlaget är känt sedan 1700talet.
Antagligen avlade man vidare på teckningen på grund av att den är så vacker, vilket även gjorde den populär i kaninvärlden. I början avlade man säkert inte med en avelsplan, anlagsläran var inte tillräckligt utvecklad.
Ska man avla på Scheckkaniner är det viktigt att ha risken för vitscheck i åtankte. Vitscheck bär på en deffekt som gör att de flesta sådana kaniner dör vid ung ålder.
Vid utställning
Poängskala
Vikt 5
Rasprägel och tresentation 10
Kroppsform 20
Pälsens täthet 10
Pälsens kvalitet 10
Huvudets teckning och färg 20
Kroppens teckning och färg 20
Kondition och vård 5
Summa poäng 100
Viktskala
Ungdjur
För ungdjur anges en idealvikt i förhållande till åldern som ger 5 poäng.
Ålder i månader
4 intill 5 mån. 1,0 kg
5 intill 6 mån. 1,2 kg
6 intill 7 mån 1,4 kg
max vikt 2,0 kg
Vuxen
- 0,90 kg 0p
0,91 - 1,00 kg 3p
1,01 - 1,20 kg 4p
1,21 - 1,80 kg 5p
1,81 - 2,00 kg 4p
2,01 och högre 0p
Utdrag ur rasprägel, kroppsform, päls, färg och teckning (Nordisk kaninstandard)
Öron
Öronen är jämnt behårade, bäres styvt upprättstående och skall ha avrundad överkant. Öronlängden skall harmoniera med kroppsstorleken.Öronlängden skall vara mellan 5,5 - 8 cm, ideallängden är 6,5 cm.
Huvud
Huvudets storlek skall hos såväl hanar som honor harmoniera med kroppsstorleken. Näspartiet skall vara kort.
Hakpåse
Hanar får ej ha hakpåse. Det får förekomma så kallat hakskägg. Detta är ett smalt hudveck.Honor bör inte ha hakpåse. Vid bedömning av hakpåse skall djuren sitta i upprätt ställning.
Ben
Frambenen är kraftiga, korta, brett åtskilda (som bär upp kroppen fritt från underlaget). Bakbenen är kraftiga raka och bäres parallellt med kroppen.
Färg
Teckningen är godkänd i färgerna svart, blå, havana, madagaskar, isabella, tvåfärgad svart/rödgul och tvåfägad blå/rödgul
Grundfärgen är vit på alla varianter.
Ögonfärg: enligt respektive teckningsfärg
Klofärg: färglös
Huvudets teckning
Teckningen består av fjärilen, ögonringarna, kindfläckarna och öronfärgen. Fjärilen har vingar som skall täcka överläppen till mungipan. Från vingarnas samlingspunkt skall det inte för långa, avrundade hornet, sitta mitt på nosryggen. Ögonringen som omsluter ögat utan avbrott skall vara regelbundet oval. Kindfläcken sitter väl åtskild nedanför och något bakom ögonringen. Öronen är färgade i hela sin längd och färgen skall avgränsas så skarpt som möjligt vid öronroten.
Kroppens teckning
Teckningen består av ålstreck och sidofläckar.
Ålstrecket börjar vid öronroten och fortsätter över ryggen till svansspetsen utan avbrott. Ålsrecket skall vara så jämnt som möjligt med samma bredd från skulderbladen till svansroten. sidofläckarna sitter på sidan och på låren. De skall vara symmetriskt fördelade på båda sidorna. De enskilda fläckarna skall vara fria från varandra och tre till sju till antalet per sida. Enskilda fläckar på buken svansens undersida och benens insida är inte fel.
Vanliga fel som medför poängavdrag
Smalt eller långsträckt huvud, något lång nosrygg, smalt nosparti. Öronen bågställda, så att de endast är sammansatta vid öronspetsarna. Öronen korsar varandra. Mindre avvikelser från idealtypen. Ett ojämnt ålsträck. Fläckar på andra ställen än beskrivet. Pigmentfri, köttfärgad läpp. Sammanväxta fläckar i sidoteckningen. För många eller för få fläckar i sidoteckningen. Många och/eller stora fläckar på buken, svansens undersida och lårens insida.
Text: Nathalie Månsén och Emma Almquist © Kaninmagazinet 2015
Foto: Kolartorpet.se
Källa: Nordisk Kaninstandard o "Raskaniner" av Åke Johansson
Brukar behandla våra kaniner som hundar mer eller mindre, när de som fötts hemma är mellan 4-5 veckor brukar vi sätta dem på bordet och försöka locka dem till små tricks, ofta genom mat, typ som i videon:
Hur gör man? Locka kaninen att ställa sig på bakbenen eller hämta grejer (typ borstar, små bollar eller liknande) sätt upp små lådor på ett bord som kaninen kan klättra upp och ner på och på så vis bygga muskler.
Hur hjälper det: Att lära kaninen småsaker som t.ex. att hoppa upp på en normal säng från golvet är någonting som kaninen oftast vill uppnå. När kaninen i fråga genomfört någonting och fått beröm känner den sig stolt och psykiskt stimulerad, vilket gör att den sträcker på sig. Träningen som t.ex. "gå" utvecklar muskler som i andra fall inte används lika flitigt och det blir inte jobbigt för kaninen att sitta fint, vilket gör att den gärna gör det oftare.
Kaniner är stolta varelser och visar mer än gärna upp sig som de små kungarna de är, även om deras "stora framgång" bara är att hoppa ett 10 cm hög hinder.