Danska: Dvaergscheck
Norska: Dvergschecke
Finska: kääpiöscheck
Dvärgscheck är den minsta formen av Scheckkaniner och härstammar från Tyskland där den blev godkänd som ras 2002. Det är alltså en ganska ung ras. I Sverige togs den upp 2007. Kaniner med färgad teckning är dock inte alls "unga", sådan teckning är känd sedan 1600-talet, Scheckanlaget är känt sedan 1700talet.
Antagligen avlade man vidare på teckningen på grund av att den är så vacker, vilket även gjorde den populär i kaninvärlden. I början avlade man säkert inte med en avelsplan, anlagsläran var inte tillräckligt utvecklad.
Ska man avla på Scheckkaniner är det viktigt att ha risken för vitscheck i åtankte. Vitscheck bär på en deffekt som gör att de flesta sådana kaniner dör vid ung ålder.
Clik here to view.

Vid utställning
Poängskala
Vikt 5
Rasprägel och tresentation 10
Kroppsform 20
Pälsens täthet 10
Pälsens kvalitet 10
Huvudets teckning och färg 20
Kroppens teckning och färg 20
Kondition och vård 5
Summa poäng 100
Viktskala
Ungdjur
För ungdjur anges en idealvikt i förhållande till åldern som ger 5 poäng.
Ålder i månader
4 intill 5 mån. 1,0 kg
5 intill 6 mån. 1,2 kg
6 intill 7 mån 1,4 kg
max vikt 2,0 kg
Vuxen
- 0,90 kg 0p
0,91 - 1,00 kg 3p
1,01 - 1,20 kg 4p
1,21 - 1,80 kg 5p
1,81 - 2,00 kg 4p
2,01 och högre 0p
Clik here to view.

Utdrag ur rasprägel, kroppsform, päls, färg och teckning (Nordisk kaninstandard)
Öron
Öronen är jämnt behårade, bäres styvt upprättstående och skall ha avrundad överkant. Öronlängden skall harmoniera med kroppsstorleken.Öronlängden skall vara mellan 5,5 - 8 cm, ideallängden är 6,5 cm.
Huvud
Huvudets storlek skall hos såväl hanar som honor harmoniera med kroppsstorleken. Näspartiet skall vara kort.
Hakpåse
Hanar får ej ha hakpåse. Det får förekomma så kallat hakskägg. Detta är ett smalt hudveck.Honor bör inte ha hakpåse. Vid bedömning av hakpåse skall djuren sitta i upprätt ställning.
Ben
Frambenen är kraftiga, korta, brett åtskilda (som bär upp kroppen fritt från underlaget). Bakbenen är kraftiga raka och bäres parallellt med kroppen.
Clik here to view.

Färg
Teckningen är godkänd i färgerna svart, blå, havana, madagaskar, isabella, tvåfärgad svart/rödgul och tvåfägad blå/rödgul
Grundfärgen är vit på alla varianter.
Ögonfärg: enligt respektive teckningsfärg
Klofärg: färglös
Huvudets teckning
Teckningen består av fjärilen, ögonringarna, kindfläckarna och öronfärgen. Fjärilen har vingar som skall täcka överläppen till mungipan. Från vingarnas samlingspunkt skall det inte för långa, avrundade hornet, sitta mitt på nosryggen. Ögonringen som omsluter ögat utan avbrott skall vara regelbundet oval. Kindfläcken sitter väl åtskild nedanför och något bakom ögonringen. Öronen är färgade i hela sin längd och färgen skall avgränsas så skarpt som möjligt vid öronroten.
Clik here to view.

Kroppens teckning
Teckningen består av ålstreck och sidofläckar.
Ålstrecket börjar vid öronroten och fortsätter över ryggen till svansspetsen utan avbrott. Ålsrecket skall vara så jämnt som möjligt med samma bredd från skulderbladen till svansroten. sidofläckarna sitter på sidan och på låren. De skall vara symmetriskt fördelade på båda sidorna. De enskilda fläckarna skall vara fria från varandra och tre till sju till antalet per sida. Enskilda fläckar på buken svansens undersida och benens insida är inte fel.
Vanliga fel som medför poängavdrag
Smalt eller långsträckt huvud, något lång nosrygg, smalt nosparti. Öronen bågställda, så att de endast är sammansatta vid öronspetsarna. Öronen korsar varandra. Mindre avvikelser från idealtypen. Ett ojämnt ålsträck. Fläckar på andra ställen än beskrivet. Pigmentfri, köttfärgad läpp. Sammanväxta fläckar i sidoteckningen. För många eller för få fläckar i sidoteckningen. Många och/eller stora fläckar på buken, svansens undersida och lårens insida.
Text: Nathalie Månsén och Emma Almquist © Kaninmagazinet 2015
Foto: Kolartorpet.se
Källa: Nordisk Kaninstandard o "Raskaniner" av Åke Johansson