En kanin kan sluta äta av olika anledningar, den kan vara sjuk, ha tandproblem eller nyss ha blivit opererad tillexempel. Eftersom kaninernas magar måste hållas igång hela tiden är det viktigt att du som kaninägare agerar.
När kaninen slutar äta uppstår det problem med magtarmen och desto längre det går kommer det ingen avföring vilket leder till att magsäcken svullnar och trycker på andra organ. Kaninen vägrar äta då när den känner smärta, det blir som en ond cirkel.
Oavsett vad orsaken är till att djuret inte vill äta ska man ingripa och stödmata. Finns det ingen andledning till varför djuret inte vill äta, ska man genast kontakta veterinär.
Critical Care – Räddaren i nöden
Critical care från Oxbow är ett vällingpulver baserat på hö. Det innehåller mycket fibrer. CC köper du hos din veterinär, internet eller hos en djuraffär (mycket sällan det finns där men kan förekomma).
Har du inte tillgång till CC kan du krossa din vanliga pellets till ett fint pulver. Ett effektivt sätt är att ha det i en tjock påse i frysen, sedan slå på det med en sten/hammare tills det blir ett pulver. Sedan löser du upp det med vatten och så att du kan få upp det med en spruta. Det brukar gå lättare att få i det i sprutan om man har filtrerat det med en sil först.
Foto: Nathalie Månsén
Sprutor finns att köpa på apotek och vissa djuraffärer. Man kan även använda sig av en pipett, det finns oftast hos veterinärer.
Foto: Nathalie Månsén
Det tar mycket tid att stödmata din kanin, det är mycket mat den ska få i sig. Man ska mata ofta och inte allt för mycket åt gången, tänk även på att ge din kanin vatten om den inte dricker själv. En kanin ska ha minst 2 dl vatten i sig för att inte bli uttorkad.
Är det lätt att mata din kanin fördela det då vid 4 tillfällen på ett dygn. Oftast är det lite svårt, då får man mata små mängder varannan timme.
Ge ca 1 dl färdig CC blandning per kilo, väger din kanin tre kilo ska du ge den 3 dl=300ml per dag.
Mer om Critical care och hur du använder det kan du läsa om här.
Det krävs förberedelser, sitt i ett lugn rum utan några andra djur som kan stressa kaninen. Ha alltid en handduk eller papper tillgängligt så att du kan torka kaninen. Ha sprutan färdigfyllt innan du hämtar kaninen. Ett tipsär att ha flera sprutor, en med välling och en med vatten (om kaninen inte dricker själv).
Är din kanin inte van vid att vara fasthållen kan du linda in den i en handduk, då kan den inte skada dig eller sig själv.
Såhär gör du:
Ställ djuret i mitten på en handduk så att huvudet är vid kanten. Sedan tar du ena sidan av handduken runt ryggen, se till att frambenen hamnar innanför handduken. Handduken ska sitta precis runt halsen. Sedan sveper du den andra sidan av handduken på samma sätt över.
Foto: Amanda Sundblad
Du kan även sitta på knä med kaninen mellan benen och kaninens ansikte bort från dig.
Foto: Amanda Sundblad
Fungerar inget av sätten kan man lägga kaninen på rygg i knät. Se till att ha fötterna på en hög pall eller liknande så att kaninen kommer i mer sittande ställning. Gör man denna metoden får man ta lite i taget och vara väldigt försiktig.
Matning
För in sprutan från sidan bakom framtänderna och sikta snett bakåt. Var noga med att du får in spetsen på sprutan i munnen.
Spruta in 1-2 ml i taget och ta ut sprutan så att kaninen kan svälja ordentligt.
Är sprutan kletig av välling torka av den innan du ger igen, det fastnar lätt i pälsen. Torka även av kaninen när du är klar, så det inte sitter kvar matrester.
Foto: Amanda Sundblad
När kaninen börjar äta/bajsa igen är olika. Det beror på sjukdom och på individen. En del börjar efter ett dygn, en del inte förens 4-5 dygn. Det gäller att ha tålamod och fortsätta kämpa på med matningen så länge inte allmänna tillståndet försämras, då bör man kontakta veterinär.
Foto: Amanda Sundblad
Se alltid till att det finns fräscht och rent vatten samt mat till kaninen ifall att den börjat äta. Dricker kaninen normalt från en flaska kan det vara bra att ställa fram en vattenskål också, det underlättar ifall att de har ont i munnen/tänderna, plus att den får i sig mer vätska ifall att den skulle börja dricka.
Lycka till, ha tålamod och fortsätt kämpa.
Text: Nathalie Månsén © Kaninmagazinet 2014